De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Screenen en diagnosticeren van huidkanker in Australië

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Screenen en diagnosticeren van huidkanker in Australië

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Er is op dit moment sprake van een huidkankerepidemie in Nederland en deze zal een serieus probleem worden volgens artsen van het Erasmus Medisch Centrum: “Als er nu geen maatregelen worden genomen, zal de zorg voor patiënten met huidkanker over enkele jaren onder een acceptabel niveau zakken” zegt Dr. Nijsten. In Australië is al jaren sprake van een huidkankerepidemie en door het hoge aantal huidkankerpatiënten wordt verwacht dat hun huidkankermanagement op deze grote patiëntengroep is ingesteld.
Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd in Australië in samenwerking met de Australian Society of Dermal Clinicians. De huidkankerepidemie groeit zo hard dat dermatologen omkomen in het werk en er nieuwe inzichten en diagnostici voor het opsporen van huidkanker nodig zijn in Nederland. Dit onderzoek heeft betrekking op de screening en diagnose van huidkanker door artsen en patiënten van zowel melanoom als non-melanoma.
Doel: Het doel van dit onderzoek was advies voorleggen aan zorgverleners in Nederland betreffende het screenen en diagnosticeren van huidkanker en het vaststellen of de huidtherapeut in de toekomst een rol kan spelen volgens Australische artsen bij de verbetering van het huidkankermanagement op het gebied van screenen en diagnosticeren in Nederland.
Onderzoeksvraag: Wat is de mening van Australische zorgverleners op het gebied van screenen en diagnose van huidkanker over het huidige huidkankermanagement in Australië en mogelijk een rol voor de huidtherapeut in huidkankermanagement met betrekking op screenen en diagnose in Nederland?
Methode: Om antwoord te geven op de hoofd- en deelvragen is er gebruik gemaakt van twee typen onderzoek: literatuuronderzoek en enquête-onderzoek. De enquête, bestemd voor Australische artsen die werkzaam zijn binnen het huidkankermanagement, is volledig ingevuld door 13 respondenten van wie de meerderheid bestond uit huisartsen.
Resultaten: Uit dit onderzoek is gebleken dat de Australische artsen het huidkankermanagement in Australië beoordelen met gemiddeld 7,7/10 en nog verbetering willen zien in de bekendheid van huidkanker bij de bevolking en het werken met de dermatoscoop door artsen. Alle respondenten zijn van mening dat de huidtherapeut een rol kan spelen in huidkankermanagement in Nederland, echter is er nog wel meer scholing nodig. 69,2% is van mening is dat de huidtherapeut een rol kan spelen bij de screening van huidkanker na scholing over voornamelijk pathologie en differentiaal diagnose en onderwijs over de dermatoscoop omdat deze belangrijk is bij de screening en diagnose. De respondenten geven als advies aan Nederland de scholingen voor de eerstelijnszorg over huidkanker te vergroten en de bevolking te informeren over de risico’s voor huidkanker en hoe zij zich moeten beschermen tegen zonverbranding.
Conclusie: Uit dit onderzoek blijkt dat de huidtherapeut volgens de Australische artsen een rol kan spelen bij huidkankermanagement na meer scholing over huidkanker.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnersAustralian Society of Dermal Clinicians
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk