De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de huidtherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de huidtherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ongewenst gedrag dat als beledigend, beschamend, intimiderend of vernederend ervaren kan worden. Wanneer dit op de werkvloer voorkomt, kan dit van invloed zijn op de prestaties, gezondheid, carrière of levensonderhoud van de werknemer. Binnen de huidtherapeutische zorg in Nederland waren geen gegevens bekend over het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag vanuit de patiënt naar de huidtherapeut toe. Het doel van dit onderzoek was de huidige situatie rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag, binnen de huidtherapeutische zorg in Nederland, in kaart te brengen en te onderzoeken op welke manier de mogelijke stappen na het meemaken van een situatie met seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen verbeteren.
Bij het uitvoeren van dit onderzoek is gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en praktijkonderzoek in de vorm van een surveyonderzoek. Uit het literatuuronderzoek is naar voren gekomen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag onder te verdelen is in vier vormen: non-verbaal, verbaal, digitaal en fysiek. Daarnaast komt naar voren dat werkgevers verplicht zijn tot het hebben van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), waar in moet staan wat de kans is op seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een praktijk en een plan van aanpak voor wanneer dit gebeurd. Uit het surveyonderzoek kwam naar voren dat 46% van de respondenten (N=200) wel eens een situatie met seksueel grensoverschrijdend gedrag, vanuit de patiënt naar de huidtherapeut toe, heeft meegemaakt. Het grootste deel van de respondentengroep maakt het bespreekbaar met een familielid, vriend(in) of collega, wanneer zij een situatie met seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. Vanuit de respondentengroep is het meest behoefte aan een protocol of een meldpunt om de stappen na het meemaken van een situatie met seksueel grensoverschrijdend gedrag te verbeteren.
Op basis van de resultaten kan de huidige situatie rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag vanuit de patiënt naar de huidtherapeut toe, in kaart gebracht worden. Seksueel grensoverschrijdend gedrag, vanuit de patiënt, komt meer voor binnen de behandelruimte van de huidtherapeutische praktijk dan tijdens huisbezoeken. Verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag is de vorm die het meest voorkomt binnen de huidtherapeutische zorg. Daarnaast kunnen de stappen voor huidtherapeuten, na het meemaken van een situatie met seksueel grensoverschrijdend gedrag, mogelijk verbeterd worden door middel van een protocol of meldpunt. Echter, is het gewenste aantal respons op de steekproef niet behaald en is dit onderzoek niet generaliseerbaar naar de gehele populatie huidtherapeuten in Nederland.
Vervolgonderzoek op grotere schaal is nodig om meer duidelijkheid te kunnen geven over de gehele populatie. Daarnaast is vervolgonderzoek nodig om te achterhalen wat huidtherapeuten graag in een protocol zouden zien en wat zij verwachten van een meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.
https://www.linkedin.com/in/femke-manintveld-2702/

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerKenniskring 7, Bollenstreek
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk