De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Den Haag en cross-cultuur : een kwalitatieve analyse naar cross-culturele adapties van expats in Den Haag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Den Haag en cross-cultuur : een kwalitatieve analyse naar cross-culturele adapties van expats in Den Haag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In Den Haag is een relatief grote groep expats aanwezig. Samen met de internationale organisaties hebben ook de expats zich in Den Haag gevestigd. Zij zijn belangrijk voor de stad omdat zij kennis, internationale allure en economische voordelen met zich meebrengen. Ondanks dat het een grote en belangrijke populatie binnen Den Haag betreft, schiet het beleid op het gebied van expats echter nog vaak tekort. Er lijkt een grote kloof te bestaan tussen wat de gemeente Den Haag voor de expats doet en wat de expats zelf willen. Zo blijkt uit onderzoek van de International Organizations' Staff Association (IOSA) dat maar liefst 1400 van de 1600 ondervraagden aangaven cultureel ontevreden te zijn en zelfs uit Den Haag willen vertrekken. Zij voelen zich onbegrepen door de gemeente en dit lijkt te leiden tot een cross-cultureel dilemma voor de expats.
In dit onderzoek wordt ingegaan op het cultureel ongenoegen van expats aan de hand van verschillende theorieën. Het focust zich op de uitdaging om de (culturele) ontevredenheid van expats in Den Haag te verkleinen en de optimalisering van cross-culturele adaptatie te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van de volgende onderzoeksvraag:
•Welke aanbevelingen kunnen worden gedaan om de cross-culturele adaptatie van expats te optimaliseren teneinde Den Haag als gaststad voor expats aantrekkelijker te maken?
Om hierop een antwoord te vinden zijn tevens de volgende deelvragen geformuleerd:
1: Hoe zorgt een effectieve cross-culturele adaptatie voor de verbetering van de kwaliteit van leven bij expats?
2: Wie zijn de expats en wat is hun sociaal-culturele positie in Den Haag op dit moment?
3: Welk beleid voert gemeente Den Haag gericht op expats en hun sociaal-culturele leven?
4: Wat zijn de wensen van expats om hun leven in Den Haag aangenamer te maken?

Uit de resultaten blijkt dat de meer dan 30.000 expats een betere aanwinst voor de stad zouden kunnen zijn dan nu vaak wordt gedacht. Door de sociaal-culturele positive van expats te verbeteren kan de (culturele) ontevredenheid worden verminderd en Den Haag kan op zowel economisch als cultureel gebied profiteren. Voor beide groepen is er dan sprake van een win-win situatie. De expats voelen zich gelukkiger en Den Haag verbetert haar internationale positie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingESC Communicatie
AfdelingAcademie voor European Studies & Communication
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk