De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Training Brug naar Werk, implementatie training voor verstandelijk beperkten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Training Brug naar Werk, implementatie training voor verstandelijk beperkten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij de instelling Ipse de Bruggen wordt de training Brug naar Werk gegeven. Dit is een training die cliënten krijgen om vaardigheden aan te leren. Deze cliënten hebben een verstandelijke of meervoudige beperking. De vaardigheden die ze bij deze training leren worden gebruikt op hun werkplek. De training is speciaal ontwikkeld om vaardigheden op bepaalde gebieden te leren omdat mensen met een verstandelijke beperking daar moeite mee hebben.
Deze gebieden zijn:
- Sociale vaardigheden
- Lichamelijke verzorging
- Eigenschappen/gedrag
- Arbeidshouding
- Arbeidskeuze
De instelling heeft een probleem met deze training. Cliënten leren vaardigheden aan op de training en voeren dit in het leslokaal goed uit. Wanneer de cliënten op hun werkplek zijn gebruiken ze deze geleerde vaardigheden niet voldoende. Cliënten lijken het verband tussen het geleerde uit de training met werkplek niet te kunnen leggen. Hieruit kwam de hoofdvraag voor mijn onderzoek: Waarom hebben de cliënten moeite het geleerde vanuit de training Brug naar Werk toe te passen binnen de werkplek?

Uit het onderzoek zijn een aantal aanbevelingen gekomen. Er moet een vast protocol komen over de communicatie tussen trainers en medewerkers over de training. Het lesmateriaal moet verbeterd worden en toetsing moet worden nagekeken. Het is beter als werkbegeleiders aanwezig zijn bij de training van hun cliënten. Dit is wel lastig door tijd- en geldgebrek. Doordat cliënten het beste in de werkelijkheid leren is het beter een aantal trainingslessen op de werkplek zelf te geven.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
PartnersIpse de Bruggen
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk