De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ontwikkeling van een trainingshulpmiddel voor skiërs met gebruik van voetzool druksensoren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De ontwikkeling van een trainingshulpmiddel voor skiërs met gebruik van voetzool druksensoren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De ontwikkeling van de trainingsfaciliteiten van sportbonden staat niet stil. Grote organisaties zoals sportbonden beschikken over geavanceerde hulpmiddelen ter bevordering van trainingen en prestaties (1). Binnen de wereld van het skiën zijn deze technologieën nog niet zo geavanceerd. Zodoende heeft de opdrachtgever gevraagd naar een hulpmiddel die in de skisport kan worden gebruikt. In dit hulpmiddel dienen de twee basiscomponenten van het skiën, de centrale balans en de stuurdruk van de alpine balans, te kunnen worden geanalyseerd. Eén van de zes aandachtspunten van de centrale balans is de belasting van de gehele voetzool. De druk die de skiër ervaart, wordt stuurdruk genoemd. Dit is een van de drie componenten van de alpine balans (2). Door middel van druksensoren kan inzicht worden verkregen van de grondreactiekracht en de gewichtsverdeling van de atleet. Voetzool druksensoren kwantificeren verticale krachten van de voet in de skischoen (3). Uit onderzoek (4) blijkt dat de bestaande voetzolen met druksensoren erg kostbaar zijn. Daarom dient er een meetsysteem te worden ontwikkeld dat minder kostbaar is.
Het doel van het onderzoek is de ontwikkeling van een trainingshulpmiddel voor coaches en atleten ter bevordering van de prestaties in de skisport. Met dit trainingshulpmiddel kan de centrale balans en de stuurdruk worden geanalyseerd. Het gehele trainingshulpmiddel, bestaande uit het meetsysteem en de interface, wordt samen met een handleiding geleverd. Algemene randvoorwaarden die vooraf opgesteld zijn: het gehele trainingshulpmiddel moet binnen het budget van € 800,00 moet vallen en in de interface dient de video van de skiër synchroon met de data te kunnen worden afgespeeld. De hoofdvraag die hieruit volgt: Hoe ziet een trainingshulpmiddel voor skiërs eruit, waarin video en data vanuit druksensoren geanalyseerd kunnen worden?
In de analysefase van het onderzoek is informatie vergaard betreffende de benodigdheden en eigenschappen van het trainingshulpmiddel. Aan de hand van een analyse zijn de eisen en wensen van het trainingshulpmiddel vastgesteld. Op basis daarvan is er naar een ontwerp gezocht die hieraan kan voldoen. Het ontwikkelde meetsysteem bestaat uit FlexiForce A201 druksensoren. Door een Arduino worden er twee sensoren per voet uitgelezen en wordt de gemeten data opgeslagen op een SD-kaart. Deze sensoren bevinden zich op de voorvoet en op de hiel van de gebruiker. De data die hieruit volgt dient te worden geanalyseerd in de daarvoor ontwikkelde User Interface. Hierin kan de gebruiker de video van de skiër en data vanuit de voetzolen inladen. Met de play-, pauze- en stopbutton bestuurt de gebruiker de video en de grafieken.
Het meetsysteem is getest op validiteit door middel van zeven oefeningen die zijn uitgevoerd. In de oefeningen komen de centrale balans en de stuurdruk in extreme vormen terug. Uit de resultaten van deze test bleek dat de sensoren onder de voorvoet niet de signalen doorgeven als verwacht. Enkel in een zeer extreme positie werd dit signaal bruikbaar en duidelijk. Dit probleem komt mogelijk doordat de schacht van de skischoen deze eerste krachten opvangt en er geen tot weinig overbrenging op de voet plaatsvindt. Het meetsysteem is in de huidige situatie maar door een enkele gebruiker getest. In de toekomst dienen meer proefpersonen te worden gebruikt om de betrouwbaarheid te verhogen. De interface is door acht potentiële gebruikers getest. Zij hebben de interface gebruikt en hier feedback op gegeven. Hieruit bleek dat de interface duidelijk was voor de gebruiker. Het uitlezen van de datagrafieken was echter niet voor alle proefpersonen even duidelijk. Het toevoegen van een versimpelde weergave zou dit gemakkelijker moeten maken. Een beperking van de huidige interface is dat het met Matlab ontwikkeld is. Dit programma heeft beperkte ontwerp mogelijkheden. Gebruik van andere software zou uitkomst kunnen bieden. Ook zou het de gebruiker gemakkelijker maken wanneer de interface kan draaien zonder afhankelijk te zijn van een ander besturingsysteem, zoals Matlab.
De hoofdvraag van het onderzoek is beantwoord. Het doel van het onderzoek is niet volledig bereikt. De centrale balans en de stuurdruk kunnen niet worden geanalyseerd, omdat de sensor onder de voorvoet geen bruikbaar signaal afgeeft. De interface functioneert wel naar behoren. De video van de skiër en de data vanuit de voetzolen kunnen hierin synchroon worden geanalyseerd.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk