De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kinderen motiveren tot maximale inspanning tijdens de shuttle run test

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kinderen motiveren tot maximale inspanning tijdens de shuttle run test

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De shuttle run test (SRT) is een fitheidstest waarbij een maximale inspanning geleverd moet worden, zodat een waarde voor het maximaal aeroob uithoudingsvermogen (MAU) verkregen kan worden. Er is echter gebleken dat kinderen van 9-12 jaar lang niet altijd een maximale inspanning leveren tijdens de test. Het is hierdoor lastig om de fitheidniveaus van deze kinderen te bepalen, terwijl dit wel nodig is voor het WorkoutWijs-leefstijlcentrum om een goed bewegingsadvies te kunnen geven aan deze kinderen. Om dit probleem op te lossen is er een nieuw ontwerp van de SRT gemaakt waarbij de doelgroep gemotiveerd wordt om een maximale inspanning te leveren.
Om tot het ontwerp te komen zijn een aantal dingen onderzocht. Zo is door middel van vragenlijsten en interviews onderzocht wat kinderen van de SRT vinden en hoe de test beter kan, is er een literatuurstudie gedaan naar het motiveren van kinderen tot bewegen en het geven van feedback tijdens het bewegen, en is er gekeken naar hoe het ontwerp vormgegeven kon worden met behulp van technische toepassingen. De resultaten hieruit zijn verwerkt tot een ontwerp, waarvan een conceptmodel getest is bij de doelgroep.
In totaal hebben 53 deelnemers de tests uitgevoerd. Hiervan heeft 84,9% een beter resultaat (trap) behaald bij de aangepaste SRT in vergelijking met de originele SRT. Om een indicatie te krijgen van het leveren van een maximale inspanning is bij 29 deelnemers de hartslag gemeten. Van deze 29 deelnemers heeft 83% (24 deelnemers) de leeftijd gerelateerde maximale hartslagfrequentie behaald. Hiervan hebben 20 deelnemers zich verbeterd (hogere trap) in de aangepaste SRT ten opzichte van de originele SRT.
De resultaten doen vermoeden dat het nieuwe ontwerp de doelgroep motiveert tot een maximale inspanning tijdens de SRT en hiermee het eindontwerp kans van slagen heeft. Aanbevolen wordt om het eindontwerp te realiseren en te testen. Wanneer het ontwerp succesvol getest is, kan het ingezet worden om het MAU van kinderen uit de doelgroep te bepalen. Vervolgens kan met deze gegevens persoonlijk beweegadvies gegeven worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk