De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

107 jaar Wannée

een onderzoek naar de ontwikkeling van portiegroottes in Nederlandse recepten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

107 jaar Wannée

een onderzoek naar de ontwikkeling van portiegroottes in Nederlandse recepten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Grote porties (calorierijk) voedsel worden in verband gebracht met een te hoge energie-inname en een verhoogd risico op de ontwikkeling van (ernstig) overgewicht. Porties van voedingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Deze trend is tevens zichtbaar in Amerikaanse en Deense recepten en zet de consument mogelijk aan tot de bereiding van te grote hoeveelheden (energierijk) voedsel. Om te achterhalen hoe de portiegrootte zich heeft ontwikkeld in Nederlandse recepten zijn de porties uit de 1e en 30e (meest recente) druk van het ‘Wannée kookboek’ met elkaar vergeleken. Daarnaast is onderzocht in hoeverre de porties uit het huidige Wannée kookboek representatief zijn voor andere Nederlandse recepten. Daarvoor zijn zij vergeleken met recepten uit het kooktijdschrift ‘Allerhande’. Tot slot zijn de porties van de Allerhande en de 30e druk van Wannée afgezet tegen de richtlijnen van de Schijf van Vijf om te bepalen in hoeverre zij in een gezond voedingspatroon passen.
Methode: In totaal zijn 65 recepten binnen de categorie ‘nagerechten’ uit de 1e druk van het Wannée kookboek (1910) vergeleken met dezelfde 65 recepten uit de 30e druk (2017). Per recept is met behulp van het programma ‘NutriCount Online’ de gemiddelde hoeveelheid energie, (verzadigd)vet, koolhydraten, mono- en disachariden, vezels en zout (natrium) per portie berekend. In SPSS zijn de gemiddelden per druk met elkaar vergeleken en getoetst op significantie middels de ‘Dependent T-Test’ (p<0,05). Voor de Wannée-Allerhande vergelijking is onderzocht in hoeverre de 19 overeenkomende recepten tussen de 30e druk van Wannée en de Allerhande van elkaar verschillen in de hoeveelheid energie- en voedingsstoffen per portie. De verschillen zijn vervolgens getoetst op significantie met behulp van de ‘Mann-Whitney U test’ (p<0,05). Tot slot is per Wannée en Allerhande recept bekeken of ze in de Schijf van Vijf passen aan de hand van een beoordeling op de afzonderlijke ingrediënten en energie- en voedingswaarden per portie.
Resultaten: De Wannée porties uit de 1e druk verschillen significant van de porties uit de 30e druk in de hoeveelheid energie, koolhydraten, mono- en disachariden en zout (natrium). Er is geen significant verschil gevonden tussen beide drukken in de hoeveelheid (verzadigd) vet en vezels. De huidige Wannée porties blijken niet significant te verschillen van de Allerhande porties in de hoeveelheid energie, verzadigd vet, koolhydraten, mono- en disachariden, vezels en zout (en natrium). Enkel in het totaal aan vet is wel een significant verschil waargenomen. De meeste onderzochte Allerhande en Wannée gerechten passen niet in de Schijf van Vijf.
Conclusie en aanbevelingen: De huidige Wannée porties zijn significant groter dan de porties uit de 1e druk: ten opzichte van 107 jaar geleden worden thuiskoks er vandaag de dag toe aangezet porties te bereiden die zo’n 10% energierijker zijn. De huidige Wannée porties zijn representatief voor die van de Allerhande. Van het grootste deel van de onderzochte Wannée en Allerhande gerechten kan volgens de Schijf van Vijf hooguit drie keer per week één portie worden gegeten. Het verdient aanbeveling om in de toekomst verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van portiegroottes in recepten en de bevolking in te lichten over relevante bevindingen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Voeding en Diëtetiek
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerNederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (NTVD), Houten
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk