De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Graft vs. Host Disease van de huid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Graft vs. Host Disease van de huid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Graft vs. Host Disease is een complicatie die kan ontstaan na een allogene stamceltransplantatie. Deze aandoening kan zich ook uiten op de huid van de patiënten. Het uit zich in een vlekkerige roodheid die kan jeuken, branden en een pijnlijk gevoel kan veroorzaken. Het UMC St. Radboud wil graag weten hoe zij deze huidaandoening het beste kunnen behandelen/verzorgen en of hun huidige richtlijn nog "up to date" en evidence based is. Probleemstelling: Om het UMC St. Radboud te kunnen adviseren over deze huidaandoening moet de volgende probleemstelling beantwoord worden: Hoe kan de verpleegkundige/huidtherapeut de huidaandoening bij Graft vs. Host Disease in het UMC St. Radboud het beste behandelen/verzorgen? Methode: De probleemstelling is beantwoord aan de hand van een literatuurstudie en een kwantitatief survey onderzoek. Er is eerst een vooronderzoek gedaan naar Graft vs. Host Disease. Hierna is er door middel van een literatuurstudie antwoord gegeven op de eerste drie deelvragen. Door middel van het verpleegplan van het UMC St. Radboud is de vierde deelvraag beantwoord. Met de resultaten die uit de enquête naar voren gekomen zijn, is deelvraag vijf beantwoord. Met alle verkregen informatie uit het vooronderzoek en de eerste vijf deelvragen kon deelvraag zes beantwoord worden. Resultaten:
Uit de literatuurstudie is gebleken dat de patiënten met Graft vs. Host Disease behandeld worden met corticosteroïden en immunosupressiva. Over de huidverzorging is weinig tot geen wetenschappelijke literatuur te vinden. Wel zijn er Nederlandse en Britse richtlijnen gevonden die interventies aangeven met betrekking tot de huidverzorging bij deze patiënten. Voor de acute Graft vs. Host Disease is een duidelijk meetinstrument gevonden, namelijk Glucksberg meetinstrument. Helaas is er voor de chronische Graft vs. Host Disease nog geen duidelijk meetinstrument.
Uit het verpleegplan voor de verpleegkundigen van het UMC St. Radboud kan duidelijk opgemaakt worden hoe de behandeling van de patiënten met Graft vs. Host Disease momenteel uitgevoerd wordt.
Uit het praktijkonderzoek is naar voren gekomen dat bijna alle ziekenhuizen, die meegewerkt hebben aan de enquête, de patiënten ook prednison toedienen. De meest voorkomende interventies bij de huidverzorging zijn: het insmeren van de huid met vette crème en het insmeren van de huid met corticosteroïden crème. Daarnaast zijn er ook een aantal ziekenhuizen die lichttherapie toepassen bij de patiënten met Graft vs. Host. Conclusie: Aan de hand van dit onderzoek blijkt dat de verpleegkundigen/huidtherapeuten van het UMC St. Radboud de behandeling voort moeten zetten zoals zij momenteel doen. De interventies bij de huidverzorging passen goed bij de symptomen van Graft vs. Host Disease van de huid. De huid is gevoelig waardoor het gebruik van ongeparfumeerde bad- en huidproducten verstandig is. Dit voorkomt de kans op allergische- of overgevoelige huidreacties. Daarnaast is de huid van deze patiënten vaak droog waardoor het insmeren met een vette crème helpt de huid soepel te houden en zo wonden te voorkomen. Douchen met badolie en daarna insmeren met lotion is ook een goede interventie om de huid van de patiënten soepel te houden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Huidtherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnersUniversitair Medisch Centrum Sint Radboud
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk