De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ik zie ik zie wat jij niet ziet!

Videofeedback op een vereniging

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Ik zie ik zie wat jij niet ziet!

Videofeedback op een vereniging

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het bewegingsonderwijs is het geven van feedback vanzelfsprekend, in verenigingsverband is dit niet anders. Deze feedback heeft als doel om de bewegingsuitvoering beter te maken. Een effectieve vorm van feedback geven binnen het bewegingsonderwijs is videofeedback. Hierbij wordt doormiddel van een camera de bewegingsuitvoering gefilmd waarna de leerlingen zichzelf terug kunnen zien en ook verbale feedback kunnen ontvangen. De efficiëntie van videofeedback binnen het bewegingsonderwijs blijkt na onderzoek succesvol (Buitenhuis & Offeren, 2012). Of deze videofeedback ook succesvol is binnen een vereniging is nu onderzocht.
Wat er in dit onderzoek naast elkaar gelegd was, was of videofeedback in combinatie met verbale feedback tot een beter resultaat leidt van de bewegingsuitvoering dan wanneer alleen verbale feedback gegeven werd. De vraag waar antwoord op gegeven werd was;


'Wat is het effect van de combinatie video feedback en verbale feedback ten opzichte van enkel verbale aanwijzingen op de handstand overslag op de vloer bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar die op turnvereniging zitten?''

De groep waarbij dit onderzoek uitgevoerd werd bestond uit 9 turnsters tussen de 8 en 12 jaar. Dit werd onderzocht door tijdens 4 trainingen een groep turners alleen verbale feedback te geven en een groep turners verbale feedback in combinatie met videofeedback te geven.

Het verschil tussen alleen verbale feedback en verbale feedback in combinatie met videofeedback was minimaal. Bij beide methodes bleek dat er vooruitgang werd geboekt.


De voornaamste conclusie die uit het onderzoek kan worden getrokken is dat zowel verbale feedback als videofeedback in combinatie met verbale feedback tot een verbetering leidt wat betreft de motorische vaardigheid.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSport Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding
AfdelingAcademie voor Gezondheid
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk