De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kostenbesparing op onderhoud van opslagtanks, door het efficient inzetten van operationeel personeel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kostenbesparing op onderhoud van opslagtanks, door het efficient inzetten van operationeel personeel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Verwater Group B.V. is gespecialiseerd in het bouwen en onderhouden van opslagtanks. Hiervoor is, behalve materiaal en machines, ook veel mankracht nodig. Binnen Verwater ontbreekt het aan een goede manpowerplanning, omdat hier de focus niet lag. Inmiddels is het belang van een goede manpowerplanning onderkent en dient deze ontwikkelt te worden. Om de organisatie professioneler te maken wordt de oplossing gezocht in een planningssysteem. In de huidige situatie is er laat inzichtelijk wanneer personeel aangetrokken of opgezegd dient te worden. Door dit goed te organiseren en het personeel efficiënter in te zetten wordt, een kostenbesparing verwacht van 5% op de operationele personeelskosten. Daarnaast wordt er ook beter geregistreerd waar personeel werkzaam is.
De hoofdvraag van het onderzoek is dan ook:
‘Op welke manier en met gebruik van welk systeem kan het personeel efficiënter ingezet worden, zodat de personeelskosten worden gereduceerd met betrekking tot het operationele personeel?’
Om de hoofdvraag te beantwoorden is er onderzocht op wat voor manier er gepland kan worden en welke criteria hierbij horen vanuit de literatuur. Deze zijn vertaald naar een praktische invulling van een planningssysteem en onderzocht in hoeverre de systemen hieraan voldoen. Tot slot is er uitgezocht wat de kosten en besparingen zijn per systeem.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat inplannen van personeel zowel op operationeel (korter dan één maand) als tactisch niveau (langer dan één maand) behoort te gebeuren. In de gewenste situatie wordt de operationele planning (personen inplannen op projecten) door projectmanagers opgesteld en de tactische planner(op kantoor) beheert en plant aanvragen op functieniveau. De planner krijgt door wat het aantal benodigd of op te zeggen personeel is voor de komende weken.
Het systeem dat het beste aansluit op de systeemeisen van een planningssysteem, is het programma Rostar Cas van Paralax. Dat is ook het duurste systeem met € 97.300 kosten over een periode van vijf jaar. Het systeem Tug Vision van Logic Vision wordt net iets minder goed beoordeeld dan Rostar Cas, maar is aanzienlijk goedkoper, namelijk € 33.500 kosten over vijf jaar. De Microsoft Project server van de aanbieder Uptime wordt afgeraden omdat dit het minste resultaat behaald en € 77.625 kost.
Ongeacht de keuze van het systeem wordt er een besparing verwacht van in totaal 3,2 miljoen euro over een periode van vijf jaar doordat personeel efficiënter wordt ingezet. Er is meer tijd om personeel te regelen, er is een betere registratie mogelijk en op den duur kan de kwaliteit van het operationele ingeleende personeel verhoogd worden. Het systeem dat wordt aangeraden is Rostar Cas, omdat dit het beste aansluit bij de gebruikers maar de Tug Vision is een goed(koop) alternatief.
De aanbevelingen vanuit het onderzoek aan Verwater zijn:
• Het aanschaffen van Rostar Cas van de aanbieder Paralax
• Het ontwikkelen van implementatie aspecten voor de koppeling met Rostar Cas
• Het monitoren van personeelskosten voor projecten
• Het invullen van een nieuwe planner functie
• Het afstemmen van de invulling van het planningssysteem met de gebruikers
• Het verzorgen van een goede implementatie en gebruik van het systeem

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
InstituutTISD Technische Bedrijfskunde
PartnersVerwater Group B.V.
Jaar2013
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk