De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Wii voor meervoudig gehandicapten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Wii voor meervoudig gehandicapten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Activiteitencentrum Waldeck is een dagopvang voor mensen met een meervoudige handicap. Door bezuinigingen zijn er minder fysiotherapeuten in dienst bij AC Waldeck. Hierdoor krijgen de cliënten minder mogelijkheden om begeleid te bewegen. Lichamelijke inactiviteit kan overgewicht en obesitas veroorzaken en secundaire problemen als: bewegingsbeperkingen, ernstige afname van conditie, pijn, depressie en sociaal isolement. Er bestaat een beweegboek op AC Waldeck met daarin verschillende laagdrempelige, uitdagende en uiteenlopende oefeningen om de cliënten op een goede manier aan voldoende beweging te laten komen. Ook is er een Nintendo Wii aangeschaft als middel om de cliënten te stimuleren om meer te bewegen. Tijdens dit onderzoek is er onderzocht of de Nintendo Wii een geschikte aanvulling is op het beweegboek. Daarnaast is er gekeken of de proefpersonen door middel van de Wii- en beweegboekoefeningen aan de beweegnorm, van 30 minuten vijf dagen in de week middelmatige activiteit, konden komen. Middelmatige activiteit is gesteld op 55% van de heart rate reserve (HRR).
Het onderzoek is uitgevoerd bij elf proefpersonen. De vergelijking tussen de Nintendo Wii en het beweegboek is gemaakt op basis van de hartfrequentie. Per proefpersoon is de hartfrequentie gemeten die behaald werd tijdens de Wii- en de beweegboekoefening. Dit is gedaan met behulp van een Polar hartfrequentiemeter. De beide oefeningen duurde vijftien minuten. Vervolgens is per proefpersoon het verloop van de hartfrequentie gedurende de Wii en beweegboekoefening met elkaar vergeleken. Ook is er gekeken naar de gemiddeld behaalde hartfrequentie tijdens beide oefeningen. De metingen worden als vergelijkbaar beschouwt als de gemiddelde hartfrequenties binnen vijf slagen van elkaar liggen. De gemiddeld behaalde hartfrequentie is ook gebruikt om te bepalen op welk percentage men van de HRR heeft gepresteerd en of men de beweegnorm haalt. Het verkrijgen van de data is gedaan aan de hand van een Polar hartfrequentiemeter en de software Polar Pro Trainer 5. Het verwerken en analyseren van de data is gebeurd met Excel 2010 en IBM SPSS Statistics 20.
Uiteindelijk zijn er acht metingen geslaagd. Tijdens zowel het boksen als het tennissen zijn de resultaten hetzelfde. In beide gevallen is de verdeling half-om-half wanneer er gekeken wordt naar hogere hartfrequentie. Dit is bij de Wii en het beweegboek het geval. Verder blijkt dat tijdens het boksen gemiddeld een hogere hartfrequentie gehaald wordt dan tijdens het tennissen. Dit geldt voor zowel het beweegboek als de Wii. In vijf van de acht gevallen was de gemiddelde hartfrequentie tijdens het wiiën hoger of gelijkwaardig dan tijdens het uitvoeren van de beweegboekoefening. Er is echter geen significantie tussen deze resultaten gevonden. Als laatste is gebleken dat geen van de proefpersonen de beweegnorm haalt door middel van het wiiën of de beweegboekoefening.
Naar aanleiding van dit onderzoek is te zeggen dat de Wii in vijf van de acht gevallen een geschikte aanvulling is op het beweegboek. Uit verschillende bronnen (Hildebrandt, Stubbe, & Bernaards, 2013; Hill, 2009) is gebleken dat elke vorm van extra beweging zinvol is voor een gezondere leefstijl en kan bijdragen aan het tegengaan van overgewicht. Het wordt aanbevolen de Nintendo Wii vaker te gebruiken op AC Waldeck.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
PartnersActiviteitencentrum Waldeck, Middin
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk