De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Met het wagenpark efficiënt de bocht door : onderzoek naar het efficiënter inrichten van het beheer van het wagenpark binnen Luchtverkeersleiding Nederland.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Met het wagenpark efficiënt de bocht door : onderzoek naar het efficiënter inrichten van het beheer van het wagenpark binnen Luchtverkeersleiding Nederland.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie is het verslag van het afstudeeronderzoek van de opleiding Facility Management dat is uitgevoerd in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland.
Uit eerder onderzoek door de afdeling Control binnen Luchtverkeersleiding Nederland is gebleken, dat het wagenpark 'naar alle waarschijnlijkheid' niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Tevens is er geen duidelijk overzicht omtrent het gebruik van de diverse bedrijfsauto's. Dit onderzoek heeft als doel om de afdeling Diensten & Beheer te adviseren bij het efficiënter inrichten van het wagenpark.
Op basis van bovenstaande gegevens is de volgende probleemstelling geformuleerd:
"Op welke wijze kan de afdeling Diensten en Beheer binnen Luchtverkeersleiding Nederland het beheer van het wagenpark zo efficiënt mogelijk inrichten, waarbij rekening wordt gehouden met de organisatorische, financiële en juridische consequenties, zodat deze aansluiten op de behoeften van de klant en het management binnen Luchtverkeersleiding Nederland?"
Het onderzoek typeert zich als een 'kwalitatief onderzoek', dat uiteengezet is in een theoretisch en empirisch onderzoek. In het theoretisch onderzoek is er een literatuuronderzoek gedaan op het gebied van dienstverlening, efficiency, beleid en weerstand van medewerkers. Het empirisch onderzoek is opgesplitst in een intern en extern onderzoek. In het interne onderzoek zijn er verschillende interviews gehouden en is de bezettingsgraad van de bedrijfsauto's gemeten. Voor het externe onderzoek zijn er twee bedrijven bezocht op Schiphol Airport.
De belangrijkste subconclusies die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen zijn:
- Het niet hebben van een beleid, beschreven processen, procedures en instructies;
- Het niet voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent de ritregistratie van alle bedrijfsauto's;
- Het personeel van het wagenpark kent veel operationele werkzaamheden, zodat het 'beheren' van de dienst in mindere mate wordt uitgevoerd.
- De standaard bedrijfsauto's worden niet efficiënt gebruikt.
Het wagenpark kan efficiënter ingericht worden door één of meerdere adviezen op te pakken. De grootste efficiencyslag kan behaald worden door het onderbrengen van de standaard bedrijfsauto's bij de servicedesk en het opstellen van een wagenparkbeleid.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingFM Facility Management
AfdelingAcademie voor Facility Management
PartnerLuchtverkeersleiding Nederland, Luchthaven Schiphol
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk