De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Braces bij patella (sub)luxaties

afstudeerscriptie Bewegingstechnologie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Braces bij patella (sub)luxaties

afstudeerscriptie Bewegingstechnologie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit verslag beschrijft de problematiek rond een patella (sub)luxatie en de bracebehandeling van een dergelijk kwetsuur. Er zijn vele soorten braces verkrijgbaar waarvan de fabrikanten beweren dat deze geschikt zijn voor de behandeling van een patella (sub)luxatie. Vandaar dat Ed van Laar van Eemland Orthopedie techniek de volgende opdracht formuleerde:
'Onderzoek welke braces het meest geschikt zijn om te gebruiken tegen een patella (sub)luxatie'

Aan de hand van de opdrachtomschrijving is eerst een literatuurstudie uitgevoerd. In deze literatuurstudie is beschreven welke factoren van belang zijn bij het optreden van een patella (sub)luxatie. Aan de hand van deze literatuurstudie is een pakket van eisen en wensen samengesteld waaraan een meetopstelling moet voldoen waarop de braces getest kunnen worden op functionaliteit, daarbij vooral gelet op de mate van lateralisatie van de patella.
Aan de hand van dit pakket van eisen en wensen zijn drie concept meetopstellingen ontworpen, deze zijn getoetst volgens de kardinale methode waarna concept 2 is doorontwikkeld. Dit concept is uitgetekend in Solidworks waarna de bouwtekeningen gebruikt zijn om de meetopstelling te bouwen.

De meetopstelling is gebruikt om de braces te testen volgens een vast stramien van combinaties tussen rotatiecomponenten van het tibia tussen de 0° en 20° naar exorotatie en de verstelling van de trekhoek van de m. quadriceps femoris naar lateraal tussen de 0 en 20 graden. Voor al deze combinaties heeft de meetopstelling met de verschillende braces 5 maal een extensie uitgevoerd van 80 graden kniehoek tot 30 graden kniehoek, waarbij volledig geëxtendeerd gezien wordt als 0 graden. Hierbij is de laterale verplaatsing van de patella gemeten, deze resultaten zijn onderling vergeleken.
Naast de functie zijn de geselecteerde braces ook getest op gebruiksgemak, comfort en pasvorm.
De Otto Bock Genu Carezza Patella Stabilizer is volgens dit onderzoek het meest effectief bij het voorkomen van een patella (sub)luxatie en scoort daarnaast hoog als het om comfort en gebruiksgemak gaat. Een zeer goede tweede met een minimaal verschil is de JuzoFlex Hamburger Patella Brace. De Push Med Patella Brace blijkt van de geteste braces het minst effectief bij het voorkomen van een patella (sub)luxatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
PartnerEemland Orthopedie Techniek
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk