De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het ontwikkelen van een archiefkastsysteem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het ontwikkelen van een archiefkastsysteem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze afstudeerscriptie behandelt het ontwerpproces van een nieuw type archiefkast voor het merk DriVK, het eigen merk kantoormeubilair van Hieselaar Nederland BV en Drisag. De archiefkasten maken deel uit van een project: project ’Stitch’. Project Stitch omvat een reeks nieuwe kantoormeubelen voor DriVK. De meubelen zijn ontworpen door de heer Beunen van ‘Theo Beunen Ontwerp’ en moeten het bestaande assortiment van DriVK uitbreiden. Hoewel de vormgeving van de meubelen reeds is bepaald, moet de technische detaillering nog worden uitgevoerd. Het gehele project is te groot voor een enkele afstudeeropdracht, daarom wordt deze opdracht toegespitst op de ontwikkeling van vier varianten kleppenkasten. De varianten bestaan uit één-, twee-, drie- en vier ordner hoge kleppenkasten. De doelstelling is het opleveren van: ontwerpen die voldoen aan het pakket van eisen, 3D modellen van de kleppenkasten, werktekeningen van kleppenkasten, een werkend prototype en verslaglegging van het ontwerpproces in de vorm van een scriptie.

Er wordt beschreven hoe de organisatie rondom het project is opgebouwd en uit welke personen de klankborgroep voor het project bestaat. Daarnaast wordt er een beschrijving gegeven van de werkwijze die gehanteerd wordt bij het ontwerpproces. Voorafgaand aan het ontwerpproces wordt er een kort markt- en gebruiksonderzoek uitgevoerd. Het daadwerkelijke ontwerpproces begint bij het programma van eisen, dat wordt opgesteld aan de hand van gesprekken met de klankbordgroep en het markt- en gebruiksonderzoek. Het programma van eisen bestaat uit vaste eisen, variabele eisen en wensen.

Voor het ontwerpproces wordt als basis de ontwerpmethode van Van der Kroonenberg gebruikt. Omdat de vormgeving van de kast al bepaald is, wordt de methode anders toegepast dan gebruikelijk. Aan de hand van een functieanalyse en het programma van eisen, wordt bepaald dat de klep van de kast moet worden uitgerust met een sluitsysteem en een dempsysteem. Het sluitsysteem voorkomt dat de klep onverwacht openvalt, het dempsysteem dempt de val van de klep. De kleppenkast wordt opgedeeld in vijf hoofdonderdelen: de romp, de klep, het dempsysteem, het sluitsysteem en de stelvoeten.

Het dempsysteem, het sluitsysteem en de steltechniek van de stelvoeten moet nog worden ontworpen, deze worden daarom opgenomen in een morfologisch overzicht. Voor elk onderdeel worden diverse concepten bedacht. Met behulp van de variabele voorwaarden uit het pakket van eisen, wordt een keuze gemaakt uit de verschillende concepten. Er wordt gekozen voor een dempsysteem waarbij de klep wordt geremd met behulp van een veer die bevestigd is aan een kabel. Daarnaast wordt er gekozen voor een push to open sluitsysteem voor het vergrendelen van de klep. De stelvoeten zullen in hoogte worden versteld met behulp van opvulplaatjes.

De vijf hoofdonderdelen worden één voor één uitgewerkt. Uiteindelijk worden alle hoofdonderdelen samengevoegd tot één totaalontwerp. Van dit totaalontwerp wordt een prototype gebouwd. Het prototype wordt kort getest op de werking ervan. Uitgebreide tests worden, in verband met tijdgebrek, niet meegenomen in deze scriptie.

Uiteindelijk wordt er een werkend prototype opgeleverd. Er kan geconcludeerd worden dat de doelstelling behaald is, er moet echter nog wel veel getest worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnerHieselaar Nederland BV
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk