De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een praktisch model voor starters

Ondernemerschapsonderwijs praktisch vormgegeven van Idee en Start tot opschaling

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Een praktisch model voor starters

Ondernemerschapsonderwijs praktisch vormgegeven van Idee en Start tot opschaling

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Drie op de vijf ondernemers stopt binnen een periode van vijf jaar met ondernemen (CBS, 2019). Een deel van deze ondernemers belandt in een uitkeringssituatie of krijgt te maken met financiële gevolgen. VuurKracht wil de slagingskans van ondernemers verhogen door ze op te leiden. Dit leidt tot een gezond economisch klimaat. Hierbij is het belangrijk dat niet alleen het ondernemingsplan een sterk plan is, maar dat de ondernemer dit plan kan dragen en faciliteren. Met dit onderzoek worden concrete aanbevelingen gedaan voor het inrichten van het ondernemerschapsonderwijs-programma bij VuurKracht voor startende ondernemers. Zodat startende ondernemers weten welke stappen ze moeten zetten om zich optimaal voor te bereiden op ondernemerschap en het starten van een onderneming. Bevat een samenvatting in het Engels. Includes a summary in English.

De hoofdvraag luidt als volgt: Uit welke onderdelen moet het ondernemerschapsonderwijs-programma van VuurKracht bestaan om deelnemers optimaal voor te bereiden op het ondernemerschap en het starten van een onderneming?

Dit onderzoek is kwalitatief en verricht fieldresearch door middel van semigestructureerde interviews. De interviews zijn afgenomen bij experts in ondernemerschap. Voorafgaand aan het interview kregen de experts een conceptmodel van het ondernemerschapsonderwijsprogramma opgestuurd, tijdens het interview werden hier vragen over gesteld. De interviews zijn opgenomen, uitgeschreven en gecodeerd. De betrouwbaarheid en validiteit zijn gewaarborgd door de interviews af te nemen in een gelijke omgeving aan de hand van een interviewschema dat is opgesteld volgens een beproefde methode. Bij de conceptontwikkeling van VuurKracht zijn drie thema’s naar voren gekomen. Het ontbreken van de missie en visie, het belang van DNA van de onderneming en van de ideale klant. Bij de starterscirkel werd het belang van stakeholders benadrukt, moest er ruimte zijn om flexibel in het model in te stromen, hoeft er geen onderscheid gemaakt te worden tussen partners en stakeholders, moet evaluatie gezien worden als continu principe, en moeten optimalisatie en benodigdheden als stappen worden toegevoegd. Het derde onderdeel; belangrijke processen werd door de respondenten aangegeven dat deze onnodig is voor het model. In die stap werd het businessmodel uitgewerkt. Ook moet er een handleiding geschreven worden voor het model.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het ondernemerschapsonderwijsprogramma van VuurKracht moet bestaan uit twee onderdelen: Het DNA van de onderneming en de Starterscirkel. Het DNA van de onderneming betreft de conceptontwikkeling en bestaat uit twee onderdelen, het hart en het strategisch brein van de onderneming. De starterscirkel vormt het startersproces en bestaat uit acht opeenvolgende stappen, die de start en opbouw van een onderneming weergeven aan de hand van praktisch uit te voeren stappen, gericht op de praktijk.
Een beperking van het onderzoek is dat er geen experts op het gebied van ondernemerschaps-onderwijs zijn geïnterviewd. Dit is een aanbeveling voor vervolgonderzoek. In dit onderzoek is er gekozen om te werken met een conceptmodel. Deze werd voor de interviews opgestuurd naar de experts in ondernemerschap. Het opsturen van het model kan het creatieve denkproces van de experts in ondernemerschap hebben beïnvloed. Er wordt de opdrachtgever aanbevolen bij het inzetten van het model een aantal principes aan te houden; het centraal stellen van leren, evalueren, het inzetten van producten als een klantpaspoort (Vuurkracht, 2021), businessplan op 1a4 (Van Eck & Van Zanten, 2020) en het businessmodelcanvas (Joyce & Paquin, 2016). Ook wordt geadviseerd een stappenplan te hanteren bij het inzetten van het model.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingToegepaste Psychologie
AfdelingAcademie voor Sociale Studies
PartnerVuurkracht Specialist in ondernemerschap te Haren
Datum2021-05-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk