De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De meest efficiënte loopbandtraining bij mensen met een CVA ter verbetering van de loopsnelheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De meest efficiënte loopbandtraining bij mensen met een CVA ter verbetering van de loopsnelheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding- Een Cerebro Vasculair Accident (CVA) is een belangrijke chronische neurologische ziekte die op nummer drie staat als het gaat om meest voorkomende doodsoorzaken. De verwachting is dat de prevalentie in de komende 20 jaar zal stijgen met 54%. Mensen met deze aandoening kunnen problemen krijgen bij het lopen. Ze zijn hierdoor minder in staat om zelfstandig de straat over te steken, worden beperkt in hun activiteiten en zijn daardoor afhankelijk van anderen. Er zijn verschillende behandelingen om de loopsnelheid te verbeteren, waaronder loopbandtrainingen, maar het is nog niet duidelijk welke vorm van loopbandtraining zorgt voor de beste resultaten op de 10 meter looptest (10MLT). Het doel van dit literatuuronderzoek is om in kaart te brengen wat de meest effectieve vorm is van loopbandtraining, ter verbetering van de loopsnelheid.
Methode- De databanken PubMed, PEDro en Cochrane Library zijn gebruikt om te zoeken naar geschikte studies. Er is gebruik gemaakt van in- en exlusiecriteria om de meest relevante literatuur te includeren. De methodologische kwaliteit van de studies is beoordeeld aan de hand van de PEDro-schaal. Om het niveau van bewijs te bepalen is gebruik gemaakt van de best-evidence synthese van Van Tulder. Uit deze studies zijn de meetinstrumenten en resultaten geëxtraheerd. Er is gekeken naar de resultaten op de 10 meter looptest en de significantie hiervan.
Resultaten- In totaal werden er acht Randomized Controlled Trials van goede methodologische kwaliteit geïncludeerd in deze studie, waarin verschillende loopbandtrainingen zijn vergeleken. Er zijn significante verbeteringen gevonden in de loopsnelheid bij verschillende studies, maar de meeste verbeteringen zijn gevonden in de loopbandtraining met korte intervallen; hierbij was de significantie p= 0.014. De verbetering in aantal seconden was hierbij 20.1 seconden. Volgens de best-evidence synthese van Van Tulder kunnen de resultaten als ‘sterk bewijs’ worden geclassificeerd.
Conclusie- Op basis van dit literatuuronderzoek kan er geconcludeerd worden dat een loopbandtraining die gebruik maakt van korte intervallen een veelbelovende therapie kan zijn voor het verbeteren van de loopsnelheid bij mensen met een CVA. Nader onderzoek is noodzakelijk om de vergelijking tussen de verschillende behandelingen zuiver te maken door gelijke beginfasen van de participanten te stellen, gelijke controlegroepen te creëren, de interventies slechts op loopbandtrainingen te richten en de lange termijn effecten van deze behandeling in beeld te krijgen.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk