De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Stroom van gezamenlijk dak

Een juridisch onderzoek naar de toepasbaarheid van zonne-energie bij Vereniging van Eigenaren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Stroom van gezamenlijk dak

Een juridisch onderzoek naar de toepasbaarheid van zonne-energie bij Vereniging van Eigenaren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is geschreven in opdracht van Grunneger Power. Grunneger Power is een energiecorporatie die zich richt op het stimuleren van de energietransitie bij burgers, specifiek bij burgers van de gemeente Groningen, Haren en Ten Boer. Dit onderzoek heeft betrekking op de mogelijkheid die bewoners van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen die vervolgens worden aangesloten op een smart grid en een stroomverdeler.
Grunneger Power liep er tegenaan dat zij haar klanten van een VvE naar hun idee niet de hulp konden bieden die ze wel zouden willen bieden. Eigenaren van een woning binnen VvE’s kunnen ervoor kiezen om individueel zonnepanelen op hun woning te plaatsen, maar kunnen dit ook collectief doen. De collectieve opwek kan worden gedaan door het in gebruik nemen van een grote installatie die de stroom verdeelt naar ieder huishouden dat op die installatie is aangesloten. In dat geval krijgt ieder huishouden een bepaalde periode stroom naar zijn woning geleverd. In het merendeel van de gevallen zal op dat moment niet alle stroom worden gebruikt die op dat moment wordt opgewekt en zal het niet-gebruikte deel terug worden geleverd aan het net. Om dit te voorkomen, kan de stroomverdeler daarnaast ook nog worden aangesloten op een smart grid, oftewel een slim elektriciteitsnetwerk. Dit netwerk bekijkt de patronen in energieverbruik en past de stroomverdeler hierop aan. In dit onderzoek staat de vraag dan ook centraal hoe een smart grid systeem kan worden gerealiseerd op een pand met VvE. De centrale onderzoeksvraag luidt als volgt:
‘Met welke juridische factoren dient GP onder andere rekening te houden in haar advies aan een Vereniging van Eigenaren die een zonne-systeem wil installeren dat is aangesloten op een smart grid in combinatie met een stroomverdeler?’

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingSociaal Juridische Dienstverlening
AfdelingInstituut voor Rechtenstudies
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk