De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wijkrestaurant Zuidend

Een ontwerpgericht onderzoek naar het functioneren van de werkervaringsplek binnen wijkrestaurant Zuidend.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Wijkrestaurant Zuidend

Een ontwerpgericht onderzoek naar het functioneren van de werkervaringsplek binnen wijkrestaurant Zuidend.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wij hebben onderzoek gedaan binnen wijkrestaurant Zuidend. Het restaurant bevindt zich op
het Lentis terrein in Zuidlaren. De bewoners op het terrein kunnen hier in de middag of in de
avond een warme maaltijd nuttigen. Daarnaast biedt het restaurant werkervaringsplekken
aan voor de bewoners van het Lentis terrein. In het restaurant werken horecamedewerkers.
Denk hierbij aan een kok en een gastheer/gastvrouw. De horecamedewerkers zijn
verantwoordelijk voor de begeleiding van de deelnemers. Vanuit de gesprekken met de
opdrachtgevers kwam naar voren dat de werkervaringsplek nog niet loopt zoals gehoopt.
Allereerst hebben wij ons verdiept in hoe het wijkrestaurant nu functioneert en waar de
hulpvraag ligt. Hierbij is een vorig onderzoek naar het restaurant meegenomen. In dit
onderzoek kwam naar voren dat de horecamedewerkers van Zuidend handvatten missen in
de begeleiding van de deelnemers. De horecamedewerkers hebben hier destijds een
tweedaagse harrie-cursus voor gevolgd. Om de hulpvraag verder te verkennen, hebben wij
gesprekken gevoerd met relevante betrokkenen. In deze gesprekken kwamen verschillende
hulpvragen naar voren. Deze hulpvragen kunnen in drie thema’s opgedeeld worden.
Namelijk welke doelgroep is passend voor Zuidend, de invulling van de werkervaringsplek en
de begeleiding richting de deelnemers.
Wij hebben ervoor gekozen om ons te focussen op één thema. Namelijk op de begeleiding
richting de doelgroep. Door te kiezen voor dit thema behouden de deelnemers van Zuidend
hun werkplek en wordt de participatie van de deelnemers bevorderd. Door in te zetten op de
begeleiding wordt er gewerkt aan verschillende kernwaarden van het sociaal werk. Zoals de
kernwaarde betrokkenheid en de bereidheid om mensen bij te staan. Hier staat in dat het
van belang is om betrokken te zijn bij het welzijn en de ontwikkeling van de deelnemers in
relatie met de sociale omgeving. De professional zoekt samen met de deelnemers naar de
invulling van een zinvolle daginvulling. Daarnaast wordt er samen gekeken naar de
behoeften en doelen van de deelnemer (BPSW, 2021).
Na het kiezen van het thema is er verder onderzoek gedaan met behulp van een praktijk- en
literatuuronderzoek. Met behulp van een brainstormsessie is er gekeken naar mogelijke
invullingen van het product en waar deze aan moet voldoen. Hieruit kwam naar voren dat de
begeleiding aan moet sluiten bij de werkwijze van Lentis. Dit is de ART-gedachte en de
Individuele Rehabilitatie Benadering. Ook was het van belang dat het product praktisch kan
worden ingezet en aansluit bij zowel de horecamedewerkers als de deelnemers.
Om een praktische oplossing aan te kunnen bieden is er gekozen om een werkkaart en een
instructiekaart te ontwikkelen. Op de werkkaart wordt een vaardigheid stap voor stap
uitgelegd door middel van foto’s en tekst. De werkkaart is ontwikkeld als hulpmiddel voor de
deelnemer tijdens het uitvoeren van een vaardigheid. Door het ontwikkelen van dit
hulpmiddel kunnen de deelnemers stapsgewijs oefenen met het uitvoeren van een
vaardigheid.
De instructiekaart is ontwikkeld als handvat voor de horecamedewerkers. Op deze kaart
wordt de gevraagde houding van de medewerker, aan de hand van de IRB-methodiek,
uitgelicht. Ook wordt er aan de hand van de ‘Show, Tell, Ask, Do’ stappen toegelicht hoe een
nieuwe vaardigheid uitgelegd kan worden aan de deelnemers.
Om het product zo goed mogelijk te laten integreren, maar ook om restaurant Zuidend verder
te ontwikkelen stellen wij de volgende aanbevelingen voor:
Het ontworpen product kan na een evaluatie in de praktijk verder ontwikkeld worden door
meer vaardigheden in het restaurant uit te werken.
Ook zou er een keuze gemaakt moeten worden wat de invulling van Zuidend is. Er heersen
vragen over wat het doel is van Zuidend, het aanbieden van werkervaringsplekken voor
deelnemers of de cliënten die komen eten.
Daarnaast bevelen wij aan om een doelgroepenonderzoek te houden. De huidige doelgroep
heeft meer begeleiding nodig dan geboden kan worden op een werkervaringsplek. Door het
in kaart brengen van de benodigde competenties, vaardigheden en wensen kan er gekeken
worden welke doelgroep aansluit bij Zuidend.
Tot slot raden wij aan om eerst bovenstaande te onderzoeken voordat er eventuele
samenwerking met andere partijen worden aangegaan.

Toon meer
OrganisatieHanze
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Sociale Studies
PartnerLentis
Datum2023-01-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk