De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De betekeniseconomie: de waarde van verweven leven

openbare les

Rechten:

De betekeniseconomie: de waarde van verweven leven

openbare les

Rechten:

Samenvatting

We hebben in de afgelopen eeuwen de vruchten van het huidige economische systeem kunnen plukken. De wereldwijde ontwikkeling van welvaart is gepaard gegaan met ontegenzeggelijk positieve ontwikkelingen: de levensverwachting is hoger dan ooit, het percentage mensen dat leeft in armoede is lager dan ooit, meer mensen dan ooit hebben toegang tot schoon drinkwater en onderwijs en het gemiddelde inkomen is hoger dan ooit. Economische groei lijkt het ultieme recept voor een florerende wereld. Dat lijkt zo, maar de keerzijde van het succesverhaal is inmiddels bekend: de economische groei blijkt gepaard te gaan met ontwikkelingen die onze samenleving fundamenteel ontwrichten. Denk aan de klimaatverandering, de ineenstorting van de biodiversiteit, de groeiende welvaartsongelijkheid, de polarisatie in de samenleving en de alarmerende toename van het aantal mensen met een depressie of burn-out.
Volgens Kees Klomp zijn de ecologische, sociale en individuele kosten van het huidige economische systeem zo hoog geworden, dat er sprake is van een existentiële crisis. Het is daarom noodzakelijk om op zoek te gaan naar een nieuw economisch narratief. In deze openbare les neemt Kees Klomp ons mee op zijn zoektocht naar een fundamenteel nieuwe benadering van economie: de Betekeniseconomie. Betekeniseconomie koppelt ons (individuele, menselijke) levensbestaan aan het (universele, natuurlijke) levensbestaan. Ecologie is daarbij het ontwerpuitgangspunt.
Dit betoog vormt de basis voor het onderzoek van het lectoraat Betekeniseconomie bij Kenniscentrum Business Innovation. Het lectoraat Betekeniseconomie onderzoekt mogelijkheden om een nieuw economisch denken en doen bij ondernemers en studenten te ontwikkelen, met een betekenisvolle houding, betekenisvolle kennis en betekenisvolle vaardigheden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Rotterdam
LectoraatKenniscentrum Business Innovation
Datum2021-11-11
TypeBoek
ISBN9789493012240
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk