De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bijlesinstituut Het Leerplein

Het vergroten van de huidige klantenkring

Rechten:

Bijlesinstituut Het Leerplein

Het vergroten van de huidige klantenkring

Rechten:

Samenvatting

Deze scriptie gaat over de te gebruiken marketingcommunicatie om de huidige klantenkring van Het Leerplein te vergroten. Het vergroten van de huidige klantenkring heeft als doel dat Het Leerplein ook in de toekomst kan blijven voort bestaan. De probleemstelling is daarbij: Welke marketingcommunicatie motiveert potentiële klanten om te kiezen voor de betaalde diensten van Het Leerplein? Het onderzoek van deze scriptie is uitgevoerd voor Het Leerplein, een bijlesinstituut in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de te gebruiken marketingcommunicatie met als doel het vergroten van de huidige klantenkring van Het Leerplein om voort te kunnen blijven bestaan. Dit leidt tot een scriptie-rapport dat aanbevelingen en een implementatieplan geeft om Het Leerplein te helpen met knelpunten rondom het vergroten van de huidige klantenkring. De doelgroep voor het onderzoek bestaat uit ouders of verzorgers die een kind op de basis- en/of middelbareschool hebben zitten binnen de gemeente Alphen aan den Rijn.
Theorie
Als basis voor het onderzoek dient het Elaboration Likelihood Model (ELM) van Richard Petty en John Cacioppo (1986). Psychologen Richard Petty en John Cacioppo ontwikkelden het Elaboration Likelihood Model eind jaren ’70 om in kaart te brengen wanneer en hoe attitudes zich vormen en veranderen. Het Elaboration Likelihood Model geeft aan dat de waarschijnlijkheid dat mensen meewerken aan iets varieert van laag naar hoog, wisselend bij verschillende cases. Het model definieert twee types van overreden: de centrale route (content gedreven, voor de lange termijn overtuigen) en de perifere route (verlokking gedreven, voor de korte termijn overtuigen) (Petty & Cacioppo, 1986).
Methoden onderzoek
Informatie is vergaard middels deskresearch en kwalitatief onderzoek. Voor het kwalitatief onderzoek zijn in totaal 12 respondenten individueel bevraagd. Naar aanleiding van de theorie zijn de respondenten bevraagd over de motivatie en de mogelijkheid om de informatie te werken. Naar aanleiding van de probleemstelling zijn de respondenten ook bevraagd over de gewenste informatieoverdracht en de daarvoor bestemde middelen.
Resultaten
Na het toetsen van de hypothesen blijkt dat Het Leerplein zich moet richten op social media, e-maildiensten en de kernwaarden om potentiële klanten de centrale route van overreden te laten belopen. Respondenten geven aan behoefte te hebben aan het medium social media om op de hoogte gehouden worden. Naast social media en e-mail vormen ook flyers en advertenties een belangrijk onderdeel om informatie te verkrijgen. Deze media moeten volgens de respondenten voorzien worden van de volgende informatie: kosten, middelen, kwaliteit en resultaten.
De lay-out van een website is een persoonsgebonden medium en kan per persoon enorm verschillen blijkt uit
onderzoek. De aanbeveling voor Het Leerplein is om de huidige Facebookpagina opnieuw op te pakken en
wekelijks te berichten over de kernwaarden waar potentiële klanten waarde aan hechten. Deze en andere
aanbevelingen staan verwerkt in hoofdstuk acht van dit rapport. Hoofdstuk negen bevat het implementatieplan
waarvoor de onderzoekster niet verantwoordelijk is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
PartnersHet Leerplein
Datum2016-11-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk