De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Financiële zelfredzaamheid van cliënt bevorderen door bewindvoerder van OBIN

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Financiële zelfredzaamheid van cliënt bevorderen door bewindvoerder van OBIN

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen onder bewind gekomen. Dit komt omdat de overheid een te hoge verwachting heeft van de financiële zelfredzaamheid van de bevolking. De gevolgen hiervan zijn onder andere schulden. Dit is de reden dat veel mensen onder bewind komen.
In dit onderzoek komt naar voren hoe de financiële zelfredzaamheid van mensen die onder bewind staan kan worden bevorderd. Om deze vraag te beantwoorden wordt er gekeken naar de hulp die nu wordt geboden door bewindvoerders aan cliënten, welke behoeften de bewindvoerders hebben vanuit OBIN en naar de succes- en risicofactoren van het financieel zelfredzaam maken van cliënten.
Bewindvoerders laten weten dat zij behoefte hebben aan een beleid of richtlijnen zodat zij weten wat OBIN van hen verwacht tijdens het financieel zelfredzaam maken van de cliënten. Ook geven de respondenten aan dat zij meer tijd willen om te investeren in het traject voor financiële zelfredzaamheid.
Een aantal bewindvoerders vinden het belangrijk dat er samenwerking gezocht wordt met instanties en gemeenten. Zo kunnen cliënten eerder worden doorverwezen en meer hulp krijgen dan een bewindvoerder kan geven.
De succes- en risicofactoren hebben vooral te maken met het sociale netwerk en zelfvertrouwen van de cliënten. Daarnaast speelt de digitalisering van de maatschappij een grote rol. Niet elke cliënt kan namelijk omgaan met een computer.
De factoren die voor bewindvoerders een rol spelen is de verantwoordelijkheid die blijft. Bewindvoerders moeten goed opletten of een cliënt fouten maakt of niet, want zij zijn hier verantwoordelijk voor.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingSociaal-Juridische Dienstverlening
AfdelingFaculteit M&B
PartnerOBIN Bewindvoering
Datum2019-06-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk