De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Stappenplan medische- en juridische causaliteit inzake ‘whiplash associated disorder’ graad 1 en 2

Rechten:

Stappenplan medische- en juridische causaliteit inzake ‘whiplash associated disorder’ graad 1 en 2

Rechten:

Samenvatting

Dit artikel is de weerslag van een jurisprudentieonderzoek naar de medische en juridische causaliteit inzake ‘Whiplash Associated Disorder’ (WAD) graad 1 en 2. Bij deze vorm van whiplash geeft de benadeelde aan klachten te hebben en dat deze klachten aanhouden, maar hier liggen geen aantoonbare beschadigingen van het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat aan ten grondslag.
In de probleemanalyse van M&PL ligt het probleem van de juridische causaliteit bij het feit dat de wederpartij moet betalen voor iets wat niet expliciet kan worden aangetoond. Dit leidt in de praktijk vaak tot discussie. Vanwege deze discussies in de praktijk van de letselschade, is in de jurisprudentie onderzocht welke feiten en omstandigheden er worden aangevoerd voor het aantonen van de juridische causaliteit. Waar toetst de rechter aan bij het toewijzen van een schadevergoeding voor schade die niet concreet waarneembaar is? Voor het onderzoek zijn 26 uitspraken geanalyseerd van verschillende rechtbanken en gerechtshoven.
Dit onderzoek heeft geresulteerd in een stappenplan jurische causaliteit waarmee op een praktische manier een bijdrage wordt geleverd aan de gedachtewisseling over het bepalen van de juiste strategie bij het verhalen van schade waarbij er sprake is van een WAD graad 1 en 2..

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
Datum2016-06-17
TypeArtikel
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk