De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De economische meerwaarde van publieksevenementen in Leiden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De economische meerwaarde van publieksevenementen in Leiden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie is geschreven voor Centrummanagement Leiden, die als doel heeft de binnenstad van Leiden economisch vitaal te houden. Eén van de instrumenten die daarvoor gebruikt worden zijn openbare publieksevenementen. In dit onderzoek wordt duidelijk wat de economische meerwaarde is van deze publieksevenementen.
Centrummanagement Leiden heeft de term ‘economische meerwaarde’ geformuleerd waaraan evenementen moeten voldoen. Dit zijn:
1. Verhogen aantal bezoekers;
2. Verhogen van de bestedingen;
3. Verhogen van het aantal herhaalbezoeken;
4. Stimuleren meervoudig bezoekmotief;
5. Verhogen van de waardering;
6. Verhogen van het ambassadeurschap.
Het onderzoek toont aan dat evenementen een economische meerwaarde hebben:
- Bezoekers geven gemiddeld €37,- uit op een evenement;
- 70% van de bezoekers geeft geld uit in omliggende horeca, winkels en musea;
- 70% van de bezoekers krijgt een hogere waardering van de stad en zal een herhaalbezoek maken;
- Ruim 80% van de bezoekers wordt ambassadeur van de stad, en zal de stad aanraden bij vrienden en familie.
Evenementen blijken dus een economische meerwaarde te hebben. Maar geldt dit ook voor alle bezoekersprofielen? Centrummanagement Leiden segmenteert bezoekers op basis van het BSR-model. Het BSR-model definieert vier type bezoekers op basis van hun waarden, motieven en gedrag. Bezoekers kunnen als rood, blauw, geel of groen getypeerd worden. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van twee groepen; rood/blauw en geel/groen. Het grote verschil tussen deze twee groepen is het type evenementen wat zij bezoeken. De rood/blauwe groep gaat vooral naar evenementen die niet traditioneel zijn en waar zij zichzelf kunnen verrijken. De geel/groene groep gaat liever naar evenementen waar zij bekend mee zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat niet één van de twee groepen ‘beter’ is voor de stad dan de andere. Beide groepen geven ongeveer evenveel geld uit en hebben hetzelfde gedrag als het gaat om meervoudig bezoekmotief, ambassadeurschap en waardering voor een stad.
Om de economische meerwaarde van evenementen te toetsen is er uit dit onderzoek het zogehete ‘Event Analyse Model’ gekomen. Door middel van dit instrument kan Centrummanagement Leiden evenementen toetsen en aan de hand van de uitslag bepalen of zij dit evenement in de toekomst moeten laten doorgaan. Het kan ook zijn dat evenementen van andere organisatoren worden getoetst. Als blijkt dat deze evenementen aantrekkelijk zijn voor de stad Leiden, kan er besloten worden om te investeren in dit evenement.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommerciële Economie
AfdelingFaculteit M&B
Datum2014-09-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk