De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De zoektocht naar een onderscheidende positie in de branche

Rechten:

De zoektocht naar een onderscheidende positie in de branche

Rechten:

Samenvatting

In opdracht van Het bedrijf heeft opdrachtnemer Eleni Skafidas een positioneringonderzoek uitgevoerd. Het bedrijf Het bedrijf wil het merk Het bedrijf herpositioneren in de markt. Nu is het alleen nog onbekend wie alle concurrenten zijn, hoe de concurrenten zich positioneren en wat de wensen en behoeften van de klanten zijn. Dit vormt de aanleiding van het onderzoek. Uit deze aanleiding kwam de volgende probleemstelling: ‘Hoe kan Het bedrijf zich herpositioneren om zijn groei te optimaliseren en marginalisering in de Nederlandse markt te voorkomen?’ Het doel van het onderzoek is om inzicht te verkrijgen in hoe Het bedrijf zich kan herpositioneren binnen de markt aan de hand van de sterke punten van Het bedrijf, de klantbehoeften en de positionering van de concurrenten, teneinde een advies te geven aan de afdeling Marketingcommunicatie van Het bedrijf over de herpositionering van het merk Het bedrijf aan de hand van communicatie.
De theorie die de basis vormt, is de theorie van Ohmae. In zijn theorie zegt Ohmae dat de positionering van een organisatie gebaseerd moet zijn op de organisatie zelf, de klanten en de concurrenten. De 3C-theorie houdt dus rekening met zowel interne als externe factoren. Aan de hand van deze theorie zijn drie hypothesen opgesteld. Deze zijn gedurende het onderzoek getoetst. Om het onderzoek uit te voeren, is er gebruik gemaakt van deskresearch en fieldresearch. De fieldresearch was een kwantitatief onderzoek uitgevoerd aan de hand van een digitale enquête. Er is gekozen voor de kwantitatieve vorm van fieldresearch, omdat het van belang is om de mening van zo veel mogelijk klanten te achterhalen. De onderzoeksdoelgroep bestond uit de klanten.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat een geruime meerderheid van de respondenten op de hoogte is van de sterke punten van Het bedrijf en dat de respondenten zich goed kunnen vinden in de sterke punten. De voornaamste reden waarom de respondenten voor Het bedrijf kiezen, is X. De respondenten vinden Het bedrijf op de meeste vlakken beter dan de concurrenten. De grootste concurrenten van Het bedrijf op het gebied van product A zijn X en Y en in de product B branche zijn dit G en H. De voornaamste reden voor de respondent om voor deze concurrenten te kiezen is bij zowel product A als product B factor X en daarna factor Y. Daarnaast zijn in de resultaten alle drie de opgestelde hypotheses aangenomen.
Uit de resultaten volgde de conclusie, oftewel het antwoord op de probleemstelling, dat Het bedrijf naast de sterke punten die het al benadrukt ook zijn andere sterke punten extra moet gaan benadrukken. X, Y en Z benadrukt Het bedrijf nog niet voldoende, maar
hebben wel de potentie hebben om een sterke, onderscheidende factor te worden. Door deze punten meer onder de aandacht te brengen bij de consument kan Het bedrijf zich onderscheiden van de concurrenten, want de concurrenten hebben vaak geen X of Y. Daarnaast is het van belang dat Het bedrijf in zijn marketingcommunicatie rekening houdt met de wensen en behoeften van de verschillende subdoelgroepen. Op deze manier sluiten de communicatie-uitingen beter aan bij de klantbehoeften.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
PartnersHet bedrijf
Datum2017-08-14
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk