De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Met zorg naar de politie

Over besluitvorming rond aangifte van strafbaar gedrag binnen de LVB-zorg

Met zorg naar de politie

Over besluitvorming rond aangifte van strafbaar gedrag binnen de LVB-zorg

Samenvatting

Medewerkers in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) worden met enige regelmaat geconfronteerd met delinquent
gedrag door hun cliënten. De vraag hoe hier mee om te gaan, en met name de vraag wanneer het strafrecht hierbij te betrekken, leidt niet zelden tot moeilijke dilemma’s. Het lectoraat LVB en Jeugdcriminaliteit van Hogeschool Leiden heeft samen met diverse woonlocaties onderzoek gedaan naar hoe er in de praktijk wordt omgegaan met deze dilemma’s en welke kennis en afwegingen nodig zijn om dit in de toekomst zo zorgvuldig mogelijk te doen. Het project heeft geleid tot een drietal producten: een checklist, een praatplaat en dit boek.
De checklist geeft zorgverleners handvatten om te beslissen of men in een bepaalde casus een beroep wil doen op het strafrecht of niet. De checklist is geen beslisboom, waarbij bepaalde omstandigheden leiden tot vaste uitkomsten. Daarvoor is de materie waar het om gaat te complex. De checklist helpt wel te overzien welke factoren allemaal meegewogen moeten worden om tot een zorgvuldige beslissing te komen en biedt zo een kapstok om hierover met collega’s het gesprek aan te gaan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
AfdelingFaculteit SW/TP
LectoraatLVB en risicovol gedrag
Datum2019-04
TypeBoek
ISBN9789402192025
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk