De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hulp bij zelfdoding

Misdaad of daad uit naastenliefde?

Rechten:

Hulp bij zelfdoding

Misdaad of daad uit naastenliefde?

Rechten:

Samenvatting

Onderstaand stuk is een ingekorte versie van een artikel geschreven door studente Mariska van Zandijk, dat zij schreef als opdracht voor de minor rechtsfilosofie die zij volgde, onderdeel van de opleiding HBO-rechten (Hogeschool Leiden).
In juni 2008 helpt Albert Heringa zijn 99-jarige moeder Marie Heringa-van der Borgh, ook wel ‘Moek’, op haar verzoek met sterven. Moek was niet ziek maar vond haar leven voltooid en wilde niet meer verder leven. Ze vroeg haar huisarts haar te helpen. De huisarts begreep haar wens, maar omdat Moek niet ziek was, weigerde de arts haar euthanasieverzoek. Heringa besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding.
De situatie omtrent Heringa en Moek heeft veel stof doen opwaaien en opende het debat over hulp bij zelfdoding. Ook rechtsfilosofisch gezien is dit een interessant vraagstuk. Mag de wet in bepaalde gevallen terzijde geschoven worden? En: hoe ver reikt de macht van de overheid bij vrijwillige beëindiging van het leven?

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
Gepubliceerd inBij Nader Inzien,
Datum2016-10-14
TypeArtikel
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk