De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Er valt een last van uw schouder!

De schouderpoli nader bekekend

Open access

Rechten:

Er valt een last van uw schouder!

De schouderpoli nader bekekend

Open access

Rechten:

Samenvatting

Met de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 heeft de overheid getracht kostenefficiënte en kwalitatief hoogstaande zorg te stimuleren. De Overheid probeert dit te bewerkstelligen door de zorgvrager te laten kiezen bij welke zorgaanbieder en zorgverzekeraar hij zijn product afneemt. Hierdoor zal de zorgaanbieder zich moeten onderscheiden. Dit kan door het aanbieden van kwalitatieve en efficiënte zorg.
Het kabinet wil de wet aanpassen omdat zij vindt dat de kwaliteit van de zorg nog meer omhoog moet. Zij willen dat de zorgaanbieders zich meer gaan specialiseren in bepaalde medische behandelingen en anders stoppen met het aanbieden van deze behandeling.

De maatschap Orthopedie van het Spaarne Gasthuis (SG) in Hoofddorp is al een aantal jaren geleden begonnen met het zich specialiseren in bepaalde medische behandelingen. De basis hiervan zijn de gespecialiseerde poliklinieken. Eén van deze gespecialiseerde poliklinieken is de schouderpolikliniek. De schouderpolikliniek is opgezet in 2010. Om de kwaliteit van deze polikliniek te verhogen is er besloten om een patiënttevredenheidsonderzoek te houden. Het kwantitatieve onderzoek is gehouden onder de patiënten die in de periode van 1 februari 2016 tot en met 14 maart 2016 voor een nieuw consult op de schouderpolikliniek zijn geweest. In dezelfde periode zijn door middel van deskresearch de schouderpoliklinieken in de regio in kaart gebracht waarbij mede gekeken is naar de opzet van de schouderpoliklinieken.

Uit de resultaten van het kwantitatieve onderzoek komen een aantal verbeterpunten die zowel voor de inrichting van de polikliniek als de omgang met patiënten van toepassing zijn. De bejegening en communicatie van de behandelaars richting de patiënten is als positief ervaren. Hierbij is er geen verschil gevonden in de leeftijd, opleidingsniveau of geslacht van de patiënt. Het deskresearch heeft aangetoond dat er diverse schouderpoliklinieken in de regio zijn waarbij er meerdere zijn die een soortgelijke opzet als die van het SG hebben.

De patiënten op de schouderpolikliniek van het SG zijn, ondanks dat er een aantal verbeterpunten zijn, erg tevreden over de kwaliteit en de opzet van de schouderpolikliniek. Er zijn een aantal concurrerende schouderpoliklinieken in de regio die er mogelijk voor kunnen zorgen dat patiënten niet voor de schouderpolikliniek van het SG kiezen. In het businessplan, welke is ontstaan uit beide onderzoeken, worden de aanbevelingen vanuit het kwantitatieve onderzoek beschreven om de kwaliteit van de schouderpolikliniek te verhogen. Het uiteindelijke doel van het businessplan is door middel van het verhogen van de kwaliteit van de schouderpolikliniek de concurrentiepositie van de schouderpolikliniek te versterken en daarmee nieuwe patiënten aan te kunnen trekken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingManagement in de Zorg
AfdelingFaculteit M&B
PartnerSpaarne Gasthuis
Datum2016-08-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk