De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Veranderingen in de schoudergordel bij volleyballers en de risicofactoren voor het ontwikkelen van schouderklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Veranderingen in de schoudergordel bij volleyballers en de risicofactoren voor het ontwikkelen van schouderklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

ACHTERGROND: Uit verschillende studies komt naar voren dat het schoudergewricht en de schoudergordel aan de dominante zijde veranderd bij volleyballers en hebben deze veranderingen een relatie met schouderklachten bij volleyballers? Aan de hand van deze literatuurstudie wordt geprobeerd meer duidelijkheid te verkrijgen over welke veranderingen er optreden in de schoudergordel van de dominante schouder bij volleyballers en welke veranderingen een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van schouderklachten in de dominante schouder.
METHODE: Literatuuronderzoek, waarin is gezocht naar de veranderingen van de schoudergordel bij volleyballers en welke veranderingen een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van schouderklachten. De gevonden studies zijn beoordeeld op methodologische kwaliteit d.m.v. de scorelijst voor patiënt-controleonderzoek (bijlage 1).
RESULTATEN: De combinatie zoekterm 'Shoulder OR Shoulder injury OR Shoulder instability AND Volleyball' in PubMed leverde 89 hits op. Na het toepassen van de inclusiecriteria bleven er negen artikelen over. Acht van de negen artikelen hebben veranderingen in de schoudergordel gevonden en zes van de negen artikelen hebben risicofactoren gevonden voor het ontwikkelen van schouderklachten. De resultaten van deze artikelen staan in tabel 2 en tabel 3.
CONCLUSIE: Er is met zekerheid te zeggen dat er lateralisatie van de scapula optreedt aan de dominante zijde bij volleyballers en dat lateralisatie van de scapula een risicofactor is voor het ontwikkelen van schouderklachten. Ook spierdysbalans, aanvallers en sprongservice zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van schouderklachten.
Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat de endorotatie verminderd, er depressie van de scapula optreedt, de endorotatiekracht toeneemt, de exorotatiekracht afneemt en de endorotatie-exorotatie krachtratio verminderd aan de dominante zijde bij volleyballers.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk