De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De effecten van HIIT vs. HVT bij mensen met overgewicht of obesitas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De effecten van HIIT vs. HVT bij mensen met overgewicht of obesitas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel/Vraagstelling
Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland. Effectieve beweegrichtlijnen zijn van nodig voor de preventie van overgewicht. Het doel van deze systematische literatuur review is het beschrijven van recente bevindingen over de gezondheidseffecten van trainingsvormen bij mensen met overgewicht of obesitas. De onderzoeksvraag is: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de effecten van High Intensity Interval Training en High Volume Training op de VO2max, Lichaamssamenstelling en glucosetolerantie bij mensen met overgewicht en obesitas?
Methode
Er is een literatuur onderzoek uitgevoerd in de databases van PubMed, Embase, Cochrane en Lucas. Er is gezocht naar onderzoeken die gezondheidseffecten van HIIT vergelijken met HVT. Geïncludeerd zijn RCT's, systematische reviews of cohort onderzoeken.
Resultaten
Er zijn 9 onderzoeken geïncludeerd waarvan 7 RCT's en 2 cohort onderzoeken. De onderzoeken beschrijven als uitkomstmaten voor het meten van de trainingseffecten VO2max, BMI, vetpercentage, Taille Heup Ratio en glucosetolerantie. 4 RCT's beschrijven het effect van HIIT en HVT op VO2max. Er worden significant grotere resultaten behaald voor het verbeteren van VO2max bij HIIT in vergelijking met HVT. 4 RCT's beschrijven het effect van HIIT en HVT op BMI, vetpercentage en Taille Heup Ratio. HIIT en HVT blijken beide effectief voor het verminderen van BMI en vetpercentage, maar HIIT lijkt grotere resultaten te behalen voor het verminderen van vetpercentage. Dit resultaat wordt niet in alle onderzoeken behaald. Er is weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van HIIT en HVT op glucosetolerantie. 1 RCT en 2 cohort onderzoeken zijn geïncludeerd waarin het effect van HIIT op glucosetolerantie is onderzocht. HIIT lijkt positieve effecten te hebben op de glucosetolerantie. Omdat er geen onderzoeken bekend zijn die het effect van HIIT en HVT vergelijken kunnen er geen uitspraken over de verschillen en overeenkomsten worden gedaan.
Conclusie
HIIT en HVT hebben beide significante effecten op de VO2max, BMI en vetpercentage. Aangetoond is dat HIIT significant meer effect heeft op toename van de VO2max. Voor BMI, vetpercentage en Taille Heup Ratio lijken dezelfde resultaten behaald te worden bij HIIT en HVT. Ten aanzien van glucosetolerantie kunnen geen uitspraken worden gedaan over de verschillen en overeenkomsten vanwege het beperkte aantal onderzoeken.
Trefwoorden
High Intensity Interval Training, High Volume Training, overgewicht, obese, VO2max, BMI, vetpercentage, Taille Heup Ratio, glucosetolerantie

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk