De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voedingssupplement en macula pigment

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voedingssupplement en macula pigment

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel: Het onderzoek is gericht op de effecten die alle drie de macula carotenoïden (Meso-Zeaxanthine, Luteïne en Zeaxanthine) hebben op de pigmentwaarde in de macula. De drie macula carotenoïden zouden een rol spelen in het verbeteren van visuele prestaties en verminderen van de progressie van Age-related Macula Degeneration(AMD). Hierbij wordt tevens gekeken naar de verhouding Luteïne, Zeaxanthine en Meso-Zeaxanthine, bij mensen in de risicogroep van AMD.
Resultaten: Meso-Zeaxanthine, Luteïne en Zeaxanthine zijn gelokaliseerd in de macula. Dit worden de macula pigmenten genoemd. Het macula pigment speelt een belangrijke rol voor het behoud van de visus. De risico factoren voor AMD worden in relatie gebracht met een verminderd macula pigment. Genen blijken een rol te spelen bij een verminderd beschermingsmechanisme tegen schadelijke processen in het lichaam, welke ook voor komen bij de ontwikkeling van AMD. Echter heeft het macula pigment een beschermende functie tegen schadelijke processen in de macula. Daarnaast wordt gerapporteerd dat de toevoeging van Meso-Zeaxanthine in een supplement een drastisch respons geeft op het macula pigment en op de visus.
Conclusie: Indien het supplement alle drie de macula carotenoïden bevat, stijgt het centrale macula pigment en biedt een hogere bescherming voor de retinale fotoreceptoren en verbetering van visuele prestaties.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Datum2013-05-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk