De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

EPC-reducerende maatregelen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

EPC-reducerende maatregelen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

EPC-waarde betekent voluit: De waarde van de EnergiePrestatieCoëfficiënt. Dit is een getal wat het gemiddelde energieverbruik van een woning weergeeft. EPC is een uitdrukkingswaarde van de EPN (= energieprestatienorm), een methode om gebouwontwerpen te toetsen.

Sinds 1 januari van dit jaar is de EPC-waarde verlaagd naar 0,80. Dit verslag bevat een aantal mogelijke ontwerptechnische, bouwtechnische en installatietechnische oplossingsmogelijkheden.

Middels de oriëntatie van de woning is EPC-voordeel te behalen. Veel glas op het zuiden is gunstig in de wintersituatie, maar ongunstig in de zomersituatie door kans op oververhitting.

Er is ook winst te halen door de warmtapwater leidingen zo kort mogelijk te houden, door de CV-ketel op een goede positie te plaatsen.

Wanneer de isolatiewaarde van de schil van de woning verhoogd wordt, heeft dit een gunstig effect op de EPC-waarde. Dit brengt echter wel kosten met zich mee. De wettelijke ondergrens bedraagt Rc = 2,5 m2.K/W.

Muuropeningen (kozijnen, ramen en deuren) hebben grote invloed op de energiezuinigheid van de woning. Door deze goed te detailleren (goede naad- en kierdichting) ontstaan er minder transmissieverliezen.

Veel warmte gaat verloren door koudebruggen in een woning. Deze slecht geïsoleerde plaatsen in een schil, kunnen worden voorkomen door middel van goede detaillering (bijvoorbeeld SBR-referentiedetails). Een uitgebreide berekening van deze lineaire koudebruggen heeft een positief effect op de EPC-waarde.

Sinds de aanscherping van de EPC-waarde is de zomerproblematiek een belangrijk issue geworden. Door de goede isolatie bestaat er een kans dat de woning te veel opwarmt in de zomerperiode. Dit heeft een ongunstig effect op de EPC-waarde, door de aanschaf van koelinstallaties.
Middels overstekken, vaste buitenzonwering en zonwerend glas kan oververhitting (deels) voorkomen worden.

De keuze van bouwmethode voor een woning heeft ook invloed op de EPC-waarde. In principe heeft een hoge massa een gunstig effect op de energiezuinigheid.

Naast bouwkundige maatregelen, zijn er ook veel installaties welke een positieve bijdrage leveren aan de energiezuinigheid van een woning. Deze zijn echter vaak kostbaar.
Een douche WTW, vraaggestuurd ventilatiesysteem en een WTW-systeem zijn voorbeelden van veel gebruikte installaties.

In de bijlage van dit verslag zijn onder andere twee rapportages opgenomen welke concrete invloeden en gevolgen van bepaalde maatregelen op verschillende woningtypen weergeven.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk