De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voetballen op kunstgras : Top of Strop?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voetballen op kunstgras : Top of Strop?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Kunstgras ter ondersteuning voor de sport is ontstaan begin jaren 70'. Sinds die tijd heeft kunstgras verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Zo kan een kunstgrasveld 40-50 uur per week gebruikt worden om te sporten ten op zichte van 6-7 uur per week op een natuurgrasveld zonder dat de kwaliteit van het speeloppervlak achteruit gaat. De onderhoudskosten bedragen ook slechts 25% van het natuurgrasveld. Echter nadelig is de kans op blessures. Er wordt gezegd dat een grotere tractie (maximale krachtmoment) tussen de voet en de ondergrond een risico factor is op het krijgen van blessures op kunstgras. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of dit inderdaad klopt.
Methode: Voor het beantwoorden van de vraagstelling is een literatuurstudie uitgevoerd. Daarbij zijn een aantal databanken gebruikt zoals: Pubmed, HBO kennisbank, google scolar en Cochrane. Daarna is er gekeken naar de volgende aspecten: noppenpatroon, model voetbalschoen, ondergrond en risicofactoren.
Resultaten: In de onderzochte artikelen zijn verschillen gevonden bij het noppenpatroon, schoenmodel, ondergrond en risicofactoren met betrekking tot het maximale krachtmoment tussen ondergrond en het lichaam.
Conclusies: Het type voetbalschoen in combinatie met de ondergrond bepaalt het maximale krachtmoment. Hoe groter het maximale krachtmoment is, des te groter de kans op blessures. De natuurgras voetbalschoen in combinatie met kunstgras levert het grootste maximale krachtmoment. Dit geeft dus de grootste kans op blessures. Enkel blessures en ACL laesies komen meer voor op kunstgras dan op natuurgras.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk