De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De reproduceerbaarheid van de Plenter-Schakeltest en de Naviculare Drop Test

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De reproduceerbaarheid van de Plenter-Schakeltest en de Naviculare Drop Test

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

ACHTERGROND De populariteit van hardlopen onder dames neemt toe. Een onderzoeksteam van fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en hardloopanalysten is in de veronderstelling dat verschillende biomechanische eigenschappen van de voet invloed kunnen hebben op het krijgen van klachten bij het hardlopen. De extensie van het metatarsaal phalangeale gewricht 1 (MTP1) en de mate van pronatie van de voet worden hier ook in meegenomen. Voordat dit grootschalig wordt onderzocht, is het van belang dat er voor deze metingen een duidelijk, goed te hanteren en bovenal betrouwbaar protocol wordt opgesteld. De reproduceerbaarheid1 van bestaande protocollen is onvoldoende toereikend om toe te passen bij volwassen hardlopers.
DOELSTELLING Het vaststellen van de reproduceerbaarheid van de extensie van het metatarsaal phalangeale gewricht 1 (MTP1) en de naviculare drop test (NDT) bij vrouwelijke hardlopers.
METHODE Een reproduceerbaarheidsonderzoek bij vrouwelijke hardlopers. Deze wordt uitgevoerd in het hardloopcentrum, onderdeel van Stichting Academie Instituut te Utrecht, uitgevoerd op 23 januari 2013. Na informed consent zijn 20 voeten gemeten van vrouwen in de leeftijdscategorie van 18 tot 57 jaar met betrekking tot de extensie van het MTP1 gewricht, middels de Plenter-Schakeltest. Ook is de mate van de pronatie van de voet gemeten, middels de naviculare drop test.
RESULTATEN De ICC-waarde van de intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid voor de extensie van het MTP1 gewricht is hoog, namelijk 0.91, met een SEM van 4.0º - 4.4º en een SDD van 11.0º - 12.1º.
Voor de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de extensie van het MTP1 gewricht is de ICC-waarde 0.9, een hoge betrouwbaarheid, met een SEM van 4.3º - 4.4º en een SDD van 11.9º -12.1º. Voor de mate van de pronatie van de voet, middels de NDT, is een ICC waarde van 0.69 voor de intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid en 0.52 voor de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid gevonden, wat een gemiddelde betrouwbaarheid van de NDT geeft. De SEM-waarden hierbij zijn respectievelijk 1.9mm - 2.8mm en 1.6mm - 1.7mm en SDD-waarden van 5.4mm - 7.7mm en 4.3mm - 4.6mm.
CONCLUSIE De Plenter- Schakeltest is betrouwbaar voor het meten van de extensie van het MTP1 gewricht. Het NDT-protocol is gemiddeld betrouwbaar voor het meten van de mate van pronatie van de voet. De mate van overeenkomst is bij beide testen gemiddeld.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk