De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mannenhuisstraat te Montfoort

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mannenhuisstraat te Montfoort

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Elke bouwmethode heeft zijn voor- en nadelen. Om een goede afwegingen te kunnen maken moet je bekend zijn met alle bouwmethoden. Hiervan heb ik tijdens mijn studie kennis gemaakt en zal ik tijdens dit afstudeeronderzoek verder uit diepen.

In Hoofdstuk I.Bouwmethode staat een opsomming van deze voor- en nadelen, de kenmerken ervan en welke materialen er toegepast kunnen worden. Ik behandel de Stapelbouwmethode, de Gietbouwmethode, de Montagebouwmethode met prefab beton elementen en met houtskeletbouw elementen.
Gekoppeld aan de bouwmethode is het constructietype. Als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor de montagebouwmethode met houtskeletbouw elementen zal ook al snel gedacht worden aan een houten constructie. Het is echter ook mogelijk om verschillendebouwmethoden met verschillende constructietypen te gebruiken in een project.

Daarom maak ik een opsomming van de constructietypen in Hoofdstuk II. Constructietype. Hierbij komt de Staalconstructie, de Houtconstructie, een Steenachtige constructie met dragende wanden en een Betonnen Kolom-Balk constructie aan de orde. Als er eenmaal de bouwmethode en het constructietype bepaald zijn kan er ook een keuze gemaakt worden betreffende de vloeren. Deze keuze is veelal vooral afhankelijk van de functies van het bouwwerk met de daarbij wenselijke thermische en geluidsisolatie, de dikte en de verwerkbaarheid.

In Hoofdstuk III. Vloersystemen schep ik een beeld van de mogelijke vloeren. Hierbij komen de Houten vloer, de Breedplaatvloer, De Ps-isolatievloer, de Ribbenvloer en de Kanaalplaatvloer aan de orde. Tevens behandel ik de Appartementenvloer en de Wingvloer, welke een variatie op één van de voor genoemde vloeren zijn.
Op het gebied van gevelsystemen zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Daarom is het voor mij niet zinvol om alle gevelsystemen te behandelen. Ik heb me dan ook vooral gericht op een deel metselwerk, een deel plaatmaterialen en een deel met glazen vliesgevels, omdat deze systemen erg veel gebruikt worden. Deze komen in Hoofdstuk IV.Gevelsystemen aan de orde.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2004
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk