De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Literatuuroverzicht van de MicroFET2

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Literatuuroverzicht van de MicroFET2

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: De MicroFET2 is een van de meest gebruikte hand-held dynamometers (HHD's) in Nederland. Toegevoegde waarde van HHD's ten opzichte van manuele kracht testen hangt samen met de betrouwbaarheid, validiteit en de normwaarden. Door eerder onderzoek is aangetoond dat er verschillen zijn tussen verschillende HHD's. Er is een vraag ontstaan naar een overzicht van de psychometrische eigenschappen van één specifieke HHD.
Methode: Een literatuurstudie in Pubmed, CINAHL, Cochrane library, Academic search premier, Kluwer mediabase, Science Direct en Doconline paramedische referentiebanken naar alle psychometrische eigenschappen van de MicroFET2.
Resultaten: Het onderzoek leverde dertien artikelen op. De intratesterbetrouwbaarheid (ICC 0.51-0.972) en de intertesterbetrouwbaarheid (ICC: 0.12-0.95) varieren sterk. Er is een correlatie gevonden tussen krachtmetingen met de MicroFET2 en loopfunctietesten (Pearson r:-0.710 p<0.01 - -0.862 p<0.05) en tussen krachtmetingens met de MicroFET2 en handknijpkrachtmetingen (Pearson r: 0.735 p<0.05 - 0.855 p<0.05).
Conclusie: De MicroFET2 is in de praktijk makkelijk toepasbaar als evaluatief meetapparaat voor de spierkracht in de onderste en bovenste extremiteit. De MicroFET2 is voldoende betrouwbaar mits er word getest door één persoon volgens een adequaat protocol. Er is nog te weinig evidentie voor de validiteit en normwaarden van de MicroFET2.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk