De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Basisboek aanpak schulden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Basisboek aanpak schulden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit boek is geschreven voor (toekomstige) professionals in het sociale domein die te maken hebben met burgers met schulden. Steeds meer worden hbo-professionals in verschillende rollen geconfronteerd met schulden. Voorliggend boek is een eerste introductie in de aanpak van schuldenproblematiek.
Het biedt inzicht in de omvang van de schuldenproblematiek in Nederland, de impact van schulden op gedrag en de mogelijkheden die er zijn om grote en kleine schuldenproblematiek aan te pakken.
Het boek is geen handboek voor de schuldhulpverlening. Het is bedoeld als brede basis, zowel voor de student die gaat stage lopen op een afdeling schuldhulpverlening, maar ook voor studenten die op een andere plek binnen het sociale domein aan de slag gaan. Voorop staat het herkennen van schulden en erkennen van de impact die deze schulden hebben op het gedrag van de klant. Daarnaast biedt het boek concrete handvatten om mensen met schulden adequaat te verwijzen.
Hoofdstuk 1, 2 en 3 zijn bedoeld als basis om de problematiek van schulden te begrijpen. De omvang, oorzaken en gevolgen voor zowel de maatschappij als het individu staan hier centraal. Hoofdstuk 4 en 5 gaan in op de wijze van incasseren en de rechten van de schuldeisers. Hoofdstuk 6 is inleidend op de aanpak van schulden die in hoofdstuk 7, 8 en 9 centraal staan. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over preventie en vroegsignalering (hoofdstuk 10). De aanpak van schulden is zowel een juridisch als een gedragsvraagstuk. Alle hoofdstukken zijn dan ook geschikt voor studenten van de opleiding Sociaal
juridische dienstverlening. Hoofdstukken 7 en 9 kennen een sterke juridische basis en kunnen eventueel worden overgeslagen bij de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Social Work.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
AfdelingKenniscentrum Sociale Innovatie
LectoraatSchulden en Incasso
Jaar2017
TypeBoek
ISBN9789001875657
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk