De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Is er verschil in effectiviteit tussen de behandeling van een hypertrofisch litteken met siliconenpleisters of siliconengel?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Is er verschil in effectiviteit tussen de behandeling van een hypertrofisch litteken met siliconenpleisters of siliconengel?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: de verschillen in werking van siliconenpleisters en siliconengel zijn niet geheel duidelijk. Hierdoor kan het optimale resultaat van de behandeling niet bereikt worden.
Doelstelling: het informeren van huidtherapeuten over de behandeling van een hypertrofisch litteken door middel van deze siliconenproducten en het uitbreiden van de kennis die tot op heden beschikbaar is.
Vraagstelling: Is er verschil in effectiviteit tussen de behandeling van een hypertrofisch litteken met siliconenpleisters of siliconengel?
Materiaal en methode: het betreft een kwantitatief onderzoek met een vergelijkend vraagtype. Door middel van databanken, boeken en tijdschriften zijn 20 wetenschappelijke artikelen gevonden die beoordeeld zijn aan de hand van een level of evidence. Het onderzoek omvat drie systematic reviews of meta-analyes, drie randomized controlled trials, drie controlled clinical trials en 11 niet experimentele studies.
Resultaten: siliconenproducten blijken een goede uitkomst voor de behandeling van littekentherapie. Siliconenproducten zorgen bij adequate behandeling voor een zachter, vlakker en meer plooibaar litteken. Het belangrijkste werkingsmechanisme wordt toegekend aan hydratatie en occlusie. Het creëert een gunstige omgeving voor de genezing van een litteken.
Conclusie: er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over het werkingsmechanisme van siliconenproducten. Siliconengel is een nieuwere behandeling die een goed alternatief biedt wanneer siliconenpleisters geen optie zijn. Wanneer de keuze daar is, zal de voorkeur uitgaan naar het gebruik van siliconenpleisters doordat deze meer druk geven en hydratatie en occlusie worden hiermee beter bereikt. De behandeling is altijd afhankelijk van de dikte van het litteken, hoe lang het litteken al bestaat, welke mogelijkheden er zijn en de cosmetische redenen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk