De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de Hand Held Dynamometer : krachtmeting van de Mm. Quadriceps bij verstandelijk gehandicapte personen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de Hand Held Dynamometer : krachtmeting van de Mm. Quadriceps bij verstandelijk gehandicapte personen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: De Hand Held Dynamometer is een meetinstrument voor kracht. Het wordt veel gebruikt in de praktijk als basismeting of als evaluatief middel. Het is een betrouwbaar instrument voor de gezonde patiënt. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het gebruik van de Hand Held Dynamometer bij verstandelijke gehandicapte personen.
Doel: Het beoordelen van de intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid en de toepasbaarheid van de Hand Held Dynamometer bij licht verstandelijk gehandicapte personen.
Methode: Het onderzoek bestond uit twee delen. Als eerste is er onderzocht of de Hand Held Dynamometer betrouwbaar is bij licht verstandelijk gehandicapte personen. Bij 12 cliënten is de kracht van de Mm. Quadriceps gemeten. Deze meting is door 2 fysiotherapiestudenten uitgevoerd. De cliënten zijn door beide onderzoekers 2 keer gemeten. De ICC en de mate van overeenkomst zijn bepaald. Als tweede is er onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van de Hand Held Dynamometer. Er is een enquête verspreid onder de fysiotherapeuten van de zorginstelling.
Resultaten: Intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid had een ICC van 0.94 en 0.97. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid had een ICC van 0.87 en 0.96. Er was geen systematische meetfout aanwezig. Er waren geen significante verschillen aanwezig tussen de uitkomsten van beide onderzoekers. De range van de Bland-Altman Plott lag tussen de -6 en 5 kilogram. Uit de enquête is gebleken dat de fysiotherapeuten de HHD als diagnostisch en evaluatief middel willen gebruiken.
Conclusie: De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid is goed aangezien de ICC boven de grens van 0.90 ligt. De ICC van de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid ligt net onder de grens van goed. De Hand Held Dynamometer is toepasbaar indien de cliënten instructies goed op kunnen volgen. Er is echter meer onderzoek nodig om daadwerkelijk een uitspraak te kunnen doen over de betrouwbaarheid van de Hand Held Dynamometer bij deze doelgroep, vanwege de kleine onderzoekspopulatie van dit onderzoek.
Zoektermen: reliability, dynamometer, disabled, measure, strength, hand held, quadriceps, knee extension, intrarater and interrater reliability, children Cerebral Palsy

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk