De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Fysiotherapie bij een vrouw van 72 jaar met een status na patella fixatie

Case Report

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Fysiotherapie bij een vrouw van 72 jaar met een status na patella fixatie

Case Report

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Bij een patella fractuur kan er gekozen worden voor zowel een conservatief als operatief beleid. Over de revalidatiefase na een operatie is nog weinig bekend. Het doel van dit Case Report is om te onderzoeken wat de resultaten van een multimodale aanpak zijn bij een vrouw van 72 jaar met een status na patella fixatie. De vraagstelling luidt: “Wat is het resultaat van een multimodale aanpak, met onder andere pijneducatie, oefentherapie en het laten afnemen van de bewegingsangst, op het herstel van een status na patella fixatie bij een vrouw van 72 jaar die graag weer een kilometer wil wandelen zonder hulpmiddel na 3 maanden.”
Diagnostiek: Mevrouw wil graag weer een kilometer lopen, 20 kilometer fietsen, op zolder komen via een vlizotrap en op- en afstappen van de boot zonder pijn. Op dit moment zijn deze activiteiten volgens de PSK niet uitvoerbaar. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ROM verminderd is (AROM 55-2-0), er zwelling aanwezig is en dat de knie nog steeds pijnlijk is (NRS 7). Daarnaast was de kracht in de quadriceps en hamstrings beide verminderd (MRC 4), had mevrouw voor de veiligheid supervisie nodig tijdens het lopen (FAC 3) en was er volgens de TAMPA-schaal bewegingsangst aanwezig (40 punten).
Behandeling: De behandeling was op meerdere aspecten gericht, ook wel een multimodale aanpak genoemd. Naast de mobilisatietechnieken gericht op de ROM van de knie en de krachttraining van de quadriceps en hamstrings is er ingegaan op mevrouw haar doelen. Het lopen en fietsen is opgepakt middels functionele training en de aanwezige bewegingsangst is aangepakt via het ‘graded exposure’ principe.
Resultaten: De behandelingen hebben geresulteerd in een verbeterde ROM van de knie (van 55-2-0 naar 120-0-3), een verminderde bewegingsangst (TAMPA 40 naar 25) en een verbeterde kracht in de quadriceps en hamstrings (beide MRC 4 naar 5). Ook zijn er geen bijzonderheden in het looppatroon volgens de GALN en kan mevrouw op alle ondergronden lopen (FAC 5). Al haar doelen zijn uit te voeren zonder pijn en moeite volgens de PSK.
Conclusie: Na 10 weken fysiotherapie is mevrouw weer in staat een kilometer te lopen, 20 kilometer te fietsen, op zolder komen via een vlizotrap en op- en afstappen van de boot zonder pijn. Door de beschrijving van één patiënt kunnen er geen conclusies getrokken worden over de effectiviteit van de behandeling.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
PartnersHogeschool Utrecht
Datum2019-04-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk