De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Containergebouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Containergebouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het afstudeerproject is het inventariseren, ontwerpen en uitwerken van een bedrijfsverzamelgebouw op een industrieterrein te Haarlem.
Als eerst is er een architectonische analyse gemaakt waarbij er werd gekeken naar de geschiedenis van het terrein, de mogelijkheden binnen bestemmingsplan, schaduwstudie, wegennet, omgeving en bouwstijlen, zichtlijnen, groen etc.
Aan de hand van de uitgetrokken conclusies uit het architectonische analyse is gebleken dat dit terrein een zeer belangrijke plek is voor Haarlem. Er staan industriegebouwen met toogconstructies, stalenconstructies en zware baksteenelementen. Deze elementen heb ik in mijn ontwerp herhaald, wel met eigen visie en toevoeging, namelijk,:
De visie van mijn ontwerp is het beeld van containers, omdat dat herkenbaar en beeld bepalend is op een industrieterrein. Containers staan willekeurig opgestapeld en kunnen ook uitsteken. Bovenstaande gegevens heb ik als volgt vertaald:
- Onderbouw bestaand uit zware baksteen kolomen met een toog dat een poort creëert. Daarboven worden ''containers'' op elkaar gestapeld.
- De gevelvlakken bestaand uit houtskeletbouw gevelsluitende elementen met open slaande deuren en dichte vlakken hebben allemaal verschillende uitstraling, tenslotte zijn containers ook allemaal verschillend qua uiterlijk. Plasticiteit verkreeg ik door uitstekende balkons toe te passen.
Deze balkons hebben allemaal verschillende kleuren zodat het gebouw
veel onvoorspeelbare karakter krijgt zoals bij opslagplaats ook het geval is.
- Er zijn openslaande deuren, met daarvoor een doorvalbeveiliging. Voor deze deuren hangt een luikenconstructie, deze luiken zijn elektrisch van binnenuit te bedienen. Doordat de gebruiker zelf bepaald of hij/zij de luiken open of dicht doet krijgen deze gevels vanzelf een eigen beeld en karakter. daardoor beleeft men in deze gevels veel verandering op ieder moment. Tevens dienen deze luiken als zonwering.
- Aan het zuidgevel heb ik houtskeletbouw gevelsluitende element bestaand uit 5 vlakken met openslaande deuren en blanco glas als doorvalbeveiliging. Voor deze puien hangt een stalenconstructie bestaand uit HE 180A profielen. Op deze profielen leggen T-profielen met een omega proefiel een een frame waar op de zonnepanelen
aan vast zijn. Naast het architectonische kwaliteit en ''spektakel'' voor groot belang zijn: de constructieve oplossingen, bouwfysische oplossingen, de uitvoering, de installatie,
het bouwbesluit, het onderhoudsaspect, details en bouwkundige oplossingen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk