De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sanquin

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport geeft een beeld van de werkzaamheden en onderzoek tijdens mijn afstudeeropdracht weer. Het betreft een analyse van het ontwerp van een nieuwbouwproject voor de hoofdvestiging Sanquin Bloedbank regio Noordwest te Amsterdam. Dit om onder meer inzicht te krijgen hoe het ontwerp in elkaar zit en hoe de totstandkoming van het project is. Dat is tevens de vraagstelling is. Met behulp van subvragen wordt getracht de vraagstelling te beantwoorden.

Op het terrein ‘Medisch Centrum Slotervaart’ te Amsterdam wordt een prachtig gebouw gebouwd: het nieuwe hoofdvestiging van Sanquin Bloedbank Regio Noordwest. Het nieuwe pand beslaat 5625 vierkante meter en levert de hoeveelheid extra ruimte op die het bloedbank nodig heeft. Sanquin Bloedbank heeft tot taak het werven van donors, het inzamelen, bewerken en testen van door donors afgestaan bloed, het opslaan en transporteren van bloed en het adviseren over de juiste toepassing van bloedproducten.
Het nieuwe hoofdvestiging moet het visitekaartje worden van Sanquin Bloedbank regio Noordwest te Amsterdam. Het gebouw moest representatief, markant, eigenzinnig, efficiënt en passend op zijn bijzondere plek aan de Plesmanlaan.
KuiperCompagnons (KC) is benaderd om een herkenbaar gebouw te ontwerpen. Het ontwerp van de nieuwbouw is van de hand van de architecten Wytze Patijn en Rob Kanbier. Deze vertaalde de wensen van de opdrachtgever naar een bijzonder robuuste gebouw.
Het gebouw moet een status geven aan de bloedbank, daarnaast uitnodigend en publieksvriendelijk zijn, dat waren enkele eisen van de opdrachtgever (Sanquin Bloedbank). Een ander belangrijke eis is dat de volgorde van de ruimten waar bewerkingstappen van (bloed)producten worden uitgevoerd, moeten overeenkomen met volgorde van de bewerkingsstappen. Een belangrijke eis is ook dat productielijnen mogen elkaar niet kruisen.
Het nieuw ontworpen gebouw wordt omringd door bebouwing. Slechts een zijde is geopend. Aan deze zijde zullen zowel de entree als functies met direct gewenst uitzicht worden gepositioneerd.

De bloedbank zal aan deze kant een representatieve façade naar buiten tonen door zijn robuuste vorm aan de noordzijde aan de Plesmanlaan waardoor het gebouw opvalt.

De uitbreiding/nieuwbouwproject Sanquin bestaat uit drie delen, het Hgebouw, atrium en Q-gebouw. Via een bijbouw van het bestaande gebouw is de nieuwbouw aan gekoppeld.

De gevelbekleding van het H-gebouw en het Q-gebouw zijn respectievelijk uitgevoerd in metselwerk. Een ander alternatief voor metselwerk zou kunnen zijn keramische gevelbekleding. Als alternatief voor metalstudwanden voor binnenwanden kan worden gekozen voor gipsblokken, alleen is deze in vergelijking met metalstudwand minder flexibel.
Bij de inrichting of van de binnenkant van het gebouw gaat het vooral om hoe men zich voelt in dat interieur. Wat ervaart iemand wanneer hij binnenkomt. De architecten wilden ruimtes creëren waarin de gebruiker zich op zijn gemak voelt en waarin de gebruiker tot rust kan komen.
Eén van de belangrijke antwoorden op de vraagstelling zijn de ontwerpopvattingen/visies van de architecten. De architect W. Patijn vindt het belangrijk hoe een bezoeker binnenkomt, de ruimten van het gebouw ervaart. De architect R. Kanbier vindt vooral de enorme openheid van het gebouw en het hele dynamische omgeving gecombineerd met functionele aspecten zeer belangrijk. De visies van beiden architecten komen aardig overeen en spelen een grote rol in het ontwerp van het gebouw.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersKuiperCompagnons
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk