De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ziekte van Alzheimer en de retinale zenuwvezellaag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De ziekte van Alzheimer en de retinale zenuwvezellaag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling
De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve neurologische aandoening die zorgt voor degeneratie van zenuwcellen in de hersenen en mogelijk ook in de retinale zenuwvezellaag. Mogelijk is er een verband tussen de verdunning van de retinale zenuwvezellaag en de ziekte van Alzheimer.
Materiaal en methode
In deze literatuurstudie is gebruik gemaakt van full tekst artikelen gepubliceerd vanaf 2007. Deze artikelen zijn gezocht op Pubmed en Google Scholar. In de onderzoeken van de gevonden artikelen wordt de dikte van de retinale zenuwvezellaag gemeten bij personen met milde cognitieve verslechtering (MCI), de ziekte van Alzheimer en een leeftijd gerelateerde controlegroep. De dikte van de retinale zenuwvezellaag werd gemeten met behulp van
Optical Coherence Tomography (OCT).
Resultaten
De gemiddelde dikte van de retinale zenuwvezellaag bij personen met de ziekte van Alzheimer is dunner gemeten ten opzichte van de gemiddelde retinale zenuwvezellaag bij personen uit de controlegroep. In de onderzoeksgroep met de ziekte van Alzheimer is de retinale zenuwvezellaag significant dunner gemeten in het superiore en inferiore kwadrant ten opzichte van de controlegroep. In de nasale en temporale kwadranten is geen significant verschil gevonden. De meest bekende oorzaak van verlies van zenuwcellen in de retinale zenuwvezellaag is glaucoom. Ondanks intensief onderzoek blijven klinische en genetische relaties tussen de ziekte van Alzheimer en primair open kamerhoek glaucoom nog steeds onduidelijk.
Conclusie
Er is steeds meer bewijs van het dunner meten van de retinale zenuwvezellaag en retinale ganglioncel degeneratie bij personen met de ziekte van Alzheimer. De relatie tussen de mate van cognitieve stoornissen en verdunning van de retinale zenuwvezellaag is moeilijk vast te stellen.
Zoektermen: Alzheimer's disease, Optical Coherence Tomography, retinal nerve fiber layer, retinal pathology en glaucoma.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk