De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat zijn de experimentele en klinische effecten van kinesiotape bij het behandelen van subacromiaal impingement syndroom?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat zijn de experimentele en klinische effecten van kinesiotape bij het behandelen van subacromiaal impingement syndroom?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: In deze literatuurstudie wordt onderzocht wat de experimentele achtergronden en de klinische effecten van kinesiotape bij subacromiaal impingement syndroom zijn.
Methode: Aan de hand van verschillende databanken; Pubmed, PEDro en Science of Direct is gezocht naar experimentele studies en RCT's gepubliceerd vanaf het jaar 2006. Er werd gezocht op; shoulder injury, subacromial impingement syndrome, kinesiotape, tape. Daarnaast is er gebruik gemaakt van in- en exclusie criteria om de literatuur te beperken. De methodologische eigenschappen van de gevonden artikelen zijn beoordeeld met de Pedro scorelijst en de Strobe criterialijst.
Resultaten: Totaal zijn 4 experimentele en 4 klinische artikelen gevonden. In de experimentele artikelen blijkt dat kinesiotape de spieractiviteit in Trapezius Descendens verminderd. In de literatuur zijn de meningen verschillend over het effect van kinesiotape op de spieractiviteit van Trapezius Ascendens; de spieractiviteit wordt verhoogd of er is geen significant verschil. Uit de klinische artikelen blijkt dat kinesiotape op korte termijn de pijnklachten verminderd en range of motion verbeterd.
Discussie: In de experimentele studies komt naar voren dat kinesiotape verschillende effecten heeft op de spieractiviteit van Trapezius Ascendens. In deze studies worden verschillende testprocedures gehanteerd en verschillende populaties gebruikt. In de klinische studies komt naar voren kinesiotape onmiddellijk effect heeft op de klachten. De studies onderzochten korte termijn effecten van kinesiotape, de follow up periode is bij elk artikel verschillend. In deze studies worden verschillende therapie vormen, tape- en meetmethoden gebruikt.
Conclusie: Bij proefpersonen met subacromiaal impingement syndroom is de activiteit van Trapezius Descendens toegenomen en activiteit van Trapezius Ascendens afgenomen. Kinesiotape vermindert de activiteit in de Trapezius Descendens en verhoogt de spieractiviteit in de Trapezius Ascendens, dit zorgt voor een beter gestabiliseerde schoudergordel. Tapen is een alternatieve/aanvullende behandelmethode wanneer men onmiddellijk effect wenst op de klachten bij subacromiaal impingement syndroom.
Aanbeveling: Er is meer onderzoek nodig naar; het lange termijn effect van kinesiotape, het mechanisme van kinesiotape, kinesiotape in combinatie met oefentherapie en kinesiotape methode om de spieractiviteit te verhogen van Trapezius Ascendens.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk