De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Strukton Prefab Beton, Onderzoek naar het verlagen en beheersen van de productiekosten.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Strukton Prefab Beton, Onderzoek naar het verlagen en beheersen van de productiekosten.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De markt in de bouwsector voor Rail Infra en Infra en Woningbouw staat momenteel onder druk, de concurrentie neemt toe en het prijsniveau daalt als gevolg. Strukton Prefab Beton heeft ondanks deze marktomstandigheden een strategie gevormd waarbij groei wordt gerealiseerd. Om concurrerend te blijven en de groeistrategie te verwezenlijken zal er kritisch naar het kostenniveau gekeken moet worden.
Het productieresultaat kan volgens de directeur en het hoofd bedrijfsbureau beter omdat er verspilling is in het productieproces van mensen, middelen en materialen. Uit het afwijkingenoverzicht dat wordt bijgehouden blijkt dat het productieproces verantwoordelijk is voor 64% van de gemaakte faalkosten. Dit onderzoek is gestart met de hoofdvraag: Wat is de oorzaak van de te hoge, niet beheersbare productiekosten en hoe kan het productieproces worden ingezet om de bedrijfsdoelstellingen te halen? Het advies van het onderzoek moet gericht zijn op het verlagen van de productiekosten zodat de het productieproces kan bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.
De huidige situatie is geanalyseerd en de conclusies daarvan zijn dat het productieproces Strukton Prefab Beton momenteel niet beheerst verloopt waardoor de productieleider niet in staat is het proces te sturen op kwaliteit, kosten of procedures. De controle in het proces wordt niet of niet goed uitgevoerd. Daarnaast stelt het productieproces eisen aan de materiaalbeheersing waar momenteel niet aan voldaan kan worden.
De kosten van het productieproces die kunnen worden voorkomen zijn berekend op € 353.000 euro en de kosten van het advies om deze extra kosten te voorkomen zijn op € 27.000 geraamd. De aanbevelingen om de gewenste situatie te bereiken waarbij het productieproces de bedrijfsdoelstellingen ondersteund zijn:
• Productie besturen op basis van prestatiemanagement
• Gereed melden productie in fasen. (mal, kwaliteit, magazijn)
• Medewerkers vullen eigen dagstaat in en verantwoorden zo hun uren
• Materiaal alleen beschikbaar in groene bakken voorzien van correcte informatie
• Materiaal dat niet nodig is in de productie in het magazijn onderbrengen
• Magazijnen opruimen en opnieuw inrichten volgens magazijnplan
• Controle voor stort laten registreren (tekening of dagstaat)
• Kwaliteit van meting verbeteren door tijd in te plannen voor metingen
• Knelpunten van huidige terreinindeling aanpassen en indeling opnieuw invoeren
• Informatiestructuur aanpassen aan wensen van de afnemer (productie, TD)

Het besturen van de productie op basis van prestatiemanagement wordt aanbevolen zodat de productieleider kan meten wat de toewijzing van capaciteit aan het productieproces presteert en aan de hand van deze informatie op een plan-do-check-act basis, aansturing kan geven om doelstellingen op het gebied van kosten, kwaliteit en procedures te behalen. Ondersteuning van de productieleider van het management team is daarbij een kritische succesfactor. Omdat er al wordt gewerkt met een balanced scorecard kan het werken met prestatiemanagement dieper in de organisatie beginnen en kunnen productiemedewerkers direct worden betrokken. De negen andere aanbevelingen dienen om het productieproces in een staat te brengen waarbij het mogelijk is om te sturen op prestatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingTechnische Bedrijfskunde
AfdelingEngineering en Design
Datum2013-01-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk