De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Orale oestrogeenpreparaten bij postmenopauzale vrouwen: wat is de invloed op de huid?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Orale oestrogeenpreparaten bij postmenopauzale vrouwen: wat is de invloed op de huid?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: Oestrogeenpreparaten die door postmenopauzale vrouwen gebruikt worden om de verschijnselen van de postmenopauze te onderdrukken, kunnen een verhoogde kans op trombose en borstkanker geven, maar over de uitwerking van deze medicijnen op de huid wordt nauwelijks gesproken. Gezien de vergrijzing, is de verwachting dat steeds meer vrouwen langer leven nadat de menopauze heeft ingetreden. Dit in combinatie met de wens om er jonger uit te zien, is de verwachting dat huidtherapeuten meer te maken krijgen met vrouwen die orale oestrogeenpreparaten gebruiken.
Doelstelling: Een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling op het gebied van huidveranderingen, en de invloed van orale oestrogeenpreparaten die gebruikt worden om de klachten van de postmenopauze te verminderen.
Vraagstelling: Wat voor invloed hebben orale oestrogeenpreparaten op de huid bij vrouwen in de postmenopauze?
Materiaal en methode: Dit onderzoeksrapport bevat een beschrijvend literatuuronderzoek. De uitkomst van dit onderzoek is gevormd door middel van een gestructureerde analyse van literatuur met een zo hoog mogelijk level of evidence, wat gevonden is door een gerichte zoekstrategie in verscheidene databanken.
Resultaten: De resultaten zijn behaald uit drie RCT's en vier systematic reviews. Alle systematic reviews en twee RCT's geven aan dat orale oestrogeenpreparaten een positieve invloed op huidveroudering hebben. Eén RCT geeft een lichte daling aan in de gemeten huidstructuren.
Conclusie: Orale oestrogeenpreparaten geven verschillende effect aan de huid. Er wordt in de literatuur voornamelijk gesproken over verbeterde elasticiteit, stijging van collageen en de toegenomen dikte van de huid.
Keywoorden: Postmenopauze, orale oestrogeenpreparaten, isoflavonen, selectieve oestrogeen receptor modulators, huidveroudering.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk