De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sporten bij dialysepatiënten : wat heeft meer effect, conditie of krachttraining?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sporten bij dialysepatiënten : wat heeft meer effect, conditie of krachttraining?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Bij nierpatiënten is er sprake van een kwaliteit van leven die langzaam achteruit gaat. Het is aangetoond dat sporten de achteruitgang kan remmen.
Doel: achterhalen wat het meeste effect heeft op de kwaliteit van leven: conditietraining, krachttraining of een combinatie hiervan.
Vraagstelling: Wat is het verschil in effect tussen conditietraining en krachttraining op de kwaliteit van leven bij patiënten die dialyseren.
Methode: er is een literatuurstudie gedaan naar het effect van verschillende vormen van training bij dialysepatiënten. De literatuur is gezocht in de volgende databanken; Pubmed, cebp, PEDro en Google Scholar.
Resultaten: In deze literatuurstudie zijn 8 onderzoeken gebruikt die de effecten van training bij dialysepatiënten meten op de punten; kwaliteit van leven, kracht en functionele inspanningscapaciteit. Uit de resultaten blijkt dat bij alle uitkomstmaten een significant verschil gevonden wordt in het voordeel van training. Met name de uitkomstmaat 'kracht' scoort goed, 5 van de 5 artikelen laten een significant verschil zien. Bij 'kwaliteit van leven' zijn dit 4 van de 5 artikelen. Bij algemene inspanningscapaciteit zijn dit 2 van de 5 artikelen.
Conclusie: Het is duidelijk dat trainen een positief effect heeft bij nierdialysepatiënten. Wel moet er verder (gelijkwaardig)onderzoek gedaan worden wat het beste effect geeft, krachttraining, conditietraining of een combinatie
Zoektermen: Kidney disease, physical activity, quality of life, training, kidney disease, rehabilitation, aerobic training, renal disease, dialysis

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk