De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Licht- en lasertherapie binnen de huidtherapeutische praktijk in Nederland

Rechten:

Licht- en lasertherapie binnen de huidtherapeutische praktijk in Nederland

Rechten:

Samenvatting

Inleiding: De ontwikkelingen met betrekking tot licht- en lasertherapie zijn sterk in opmars. Als er naar het vak huidtherapie wordt gekeken is het onduidelijk welke interventies worden ingezet in de praktijk, maar ook welke indicaties worden behandeld. Om deze reden kan dit onderzoek inzicht genereren in de huidige situatie, op het gebied van licht- en lasertherapie binnen het vak huidtherapie. De vraagstelling van het onderzoek is; welke huidtherapeutische interventies en bijbehorende indicaties worden verricht door huidtherapeuten aangesloten bij de NVH op het gebied van licht- en lasertherapie?
Materiaal en methode: Er werd een exploratief, kwantitatief praktijkonderzoek uitgevoerd met daarbij een digitale enquête als meetinstrument. Aan alle huidtherapeuten, aangesloten bij de NVH, werd via een digitale uitnodiging gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek.
Resultaten: Na het excluderen van 32 enquêtes bestond de groep uit N=114 participanten. Van de N=114 participanten was 65,8% (N=75) werkzaam met IPL. Van de participanten welke werkzaam waren met laser, gaf 50,8% (N=58) aan 5 tot tot 20 patiënten per week te behandelen met laser.
Conclusie: IPL (65,8%), de Nd:YAG laser (60,5%) en de Diode laser (52,6%) worden het meest gebruikt onder de participanten. De bijbehorende indicaties betreffen voor IPL rosacea (90,7%), voor de Nd:YAG laser spider naevus (57,1%) en voor de Diode laser hirsutisme (95%). Deze informatie kan ingezet worden voor deskundigheidsbevorderende activiteiten, vergroting van kennis en bij- en nascholing met betrekking tot de NVH, Kwaliteitsregister Paramedici en Paramedisch Platform Nederland.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Datum2018-08-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk