De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hamstringletsel : beste preventieve interventie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hamstringletsel : beste preventieve interventie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Hamstringletsel is een veelvoorkomend letsel bij beoefenaars van explosieve sporten. Over de beste wijze van preventie bestaat nog geen consensus. Het doel van deze literatuurstudie is om met de op dit moment best beschikbare evidentie een antwoord te geven op de vraag: "Wat is de beste interventie voor de primaire preventie van hamstringletsel bij beoefenaars van explosieve sporten?"
Methode: Middels een literatuurstudie in elektronische databanken is gezocht naar studies over de preventie van hamstringletsel. Van de geïncludeerde studies worden de verschillende interventies met elkaar vergeleken op type interventie, het effect op de incidentie van hamstringletsel en de klinische relevantie.
Resultaten: De geïncludeerde studies bestaan uit twee systematic reviews, drie reviews, drie randomized controlled trials, één clinical trial en vier cohort studies.
Excentrische krachttraining door Nordic hamstringoefeningen, krachttraining ten behoeve van de Hamstrings:Quadriceps krachtratio en sportspecifieke training leveren allen een significante afname van de incidentie van hamstringletsel op. Algemene krachttraining, rekken, warming-up, stabiliteitstraining en manuele therapie geven geen aangetoond significant verschil in incidentie.
Conclusie: Omdat niet alle interventies met significante resultaten onderling vergelijkbaar zijn is het niet mogelijk eenduidig antwoord te geven op de vraag: "Wat is de beste interventie voor de primaire preventie van hamstringletsel bij beoefenaars van explosieve sporten?" Wel blijken excentrische krachttraining door Nordic hamstringoefeningen, het aanpakken van de kracht disbalans tussen hamstrings en quadriceps en sportspecifieke training bruikbaar voor de preventie van hamstringletsel. De uitkomsten van de interventie manuele therapie lijken veelbelovend.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk