De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De werking van Inspiratory Muscle Training bij COPD en CF patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De werking van Inspiratory Muscle Training bij COPD en CF patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel: Op systematische wijze de werking van IMT onderzoeken bij COPD en CF patiënten.
Methode: Voor deze studie is literatuur gezocht in PubMed, Cochrane, PEDro en Googlescholar met betrekking tot IMT bij COPD en CF. De volgende zoektermen zijn gehanteerd: Inspiratory muscle training - IMT, COPD, Cystic fibrosis - CF, respiratory muscle, muscle training, strength training. Er zijn 11 studies over IMT bij COPD, 4 studies over IMT bij CF, 1 studie over IMT bij gezonden, 1 studie over respiratoire spierfunctie in CF en 1 studie over respiratoire spierfunctie bij gezonden geïncludeerd. Tevens is gebruik gemaakt van boeken. De methodologische eigenschappen van de gevonden artikelen zijn beoordeeld met de PEDro-scale en de QUORUM checklist.
Resultaten: Er is weinig concensus over de manier waarop IMT gedacht wordt te helpen. IMT bleek in verschillende studies een significante toename in PI,MAX te geven. Echter, er is evidentie dat een toename in PI,MAX niet direct gezien kan worden als een toename in respiratoire spierkracht. Het beter leren uitvoeren van een PI,MAX test en het beter en efficienter samen leren werken van de respiratoire musculatuur zou een verbetering in PI,MAX moeten geven.
Conclusie: Hoewel het duidelijk is dát IMT een gunstig effect heeft op COPD en CF patiënten, is er nog weinig consensus over de precieze werking ervan. Mogelijk is een combinatie van toename in respiratoire kracht en een verbetering in aansturing en samenwerking van verschillende respiratoire spieren het mechanisme die ertoe leidt dat patienten een verbetering ervaren na gebruik van IMT. Verder onderzoek is noodzakelijk om een breder zicht te krijgen op de werking van IMT.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk