De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Behandeling van myofasciale trigger points bij chronische schouderklachten en het effect daarvan op de VAS, PPT en ROM van de schouder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Behandeling van myofasciale trigger points bij chronische schouderklachten en het effect daarvan op de VAS, PPT en ROM van de schouder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Veel schouderklachten zijn chronisch of recidief van aard en kunnen vaak niet goed worden behandeld. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de invloed van myofasciale trigger points (MTrP's). MTrP's kunnen onder andere zorgen voor (chronische) pijn in de schouder. Behandeling van de betreffende trigger points kan mogelijk een oplossing bieden voor deze lastig te behandelen (chronische) schouderklachten. Als behandeling zijn verschillende therapievormen mogelijk zoals dry needling, ischemische compressie en trigger point injecties. Helaas is er nog veel onduidelijkheid over de beste vorm van therapie bij deze klachten. Het doel van deze literatuurstudie is het bestuderen van het effect van verschillende behandelmethoden op de Visual Analogue Scale (VAS), de Pressure Pain Threshold (PPT) en de Range Of Motion (ROM) van de schouder.
Vraagstelling: Wat is het effect van behandeling van MTrP's op de VAS, PPT en ROM van de schouder bij patiënten met chronische schouderklachten?
Methode: Voor deze literatuurstudie is gezocht in de databanken CINAHL, Cochrane en Pubmed. Daarnaast is er gebruik gemaakt van Google Scholar.
Resultaten: er zijn 5 artikelen gebruikt voor de resultaten. Hiervan hebben er 5 onderzoek gedaan naar het effect van behandeling op de VAS, 4 hebben onderzoek gedaan naar het effect op de PPT en 3 hebben het effect op de ROM van de schouder onderzocht. Uit deze resultaten kan opgemaakt worden dat meerdere therapievormen een significant effect hebben op de VAS, PPT of ROM van de schouder.
Conclusie: verschillende behandelmethoden, gericht op in-activatie van MTrP's, hebben op de korte termijn een positief effect of de VAS, PPT of ROM van de schouder. Over de effecten op lange termijn is nog weinig bekend, maar het lijkt erop dat het geven van informatie en de aanpak van klachtenonderhoudende factoren van groot belang is voor een blijvend effect.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk